I dalje tajna šta je predsjednik Đukanović radio u Parizu 

0

Prošlogodišnji let predsjednika Mila Đukanovića državnim avionom za Pariz i dalje ostaje tajna za građane Crne Gore, sada zahvaljujući i odluci Agencije za spječavanje korupcije (ASK) koji potpisuje njena direktorica, Jelena Perović.

Poklanjajući puno povjerenje iskazu Đukanovića da su povod za korišćenje državnog aviona bili „sastanci sa određenim stepenom tajnosti“, ASK je bez provođenja dodatnih dokaza utvrdila da predsjednik Crne Gore nije prekršio Zakon o sprječavanju korupcije.

Đukanović je krajem 2019. godine koristio državni Lear Jet, registarskih oznaka 4O-MNE na letu do Pariza, odakle je putovanje nastavio za Majami gdje je proveo novogodišnje praznike. Po povratku iz Majamija, državni avion je ponovo poslat iz Podgorice za Pariz kako bi se Đukanović vratio u Crnu Goru.

U svojoj odluci ASK se poziva i na rješenje Specijalnog držanog tužioca (SDT) o odbačaju krivične prijave koju je MANS protiv Đukanovića podnio početkom prošle godine. U rješenju SDT-a se samo navodi da je Generalni sekretarijat Vlade Crne Gore izdao odobrenje za korišćenje državnog aviona i citiraju zakonske odredbe koje regulišu korišćenje tog vazduhoplova, bez ulaska u provjeru istinitosti navoda da li je let za Pariz zaista bio u službene svrhe.

ASK nije cijenila to što je državni avion nakon „službenih sastanaka“ u Parizu vraćen u Crnu Goru, te da je, nakon što se Đukanović vratio iz Majamija, ponovo poslat u Pariz po njega. Sve i da se zaista radilo o službenom putu u Pariz, nesporno je Đukanovićeva odluka da novogodišnje praznike provede u SAD, dodatno koštala crnogorske građane u vidu naknadnih letova državnog aviona za Pariz.

Sve te činjenice nisu bile predmet pažnje direktorice AKS-a, Jelene Perović koja svojim odlukama nastavlja praksu svog prethodnika koja za cilj ima apsolutnu zaštitu Đukanovića od bilo kakvog zakonskog procesuiranja.

Jelena Perović, direktorica ASKa

O tome svjedoči i to što je MANS prijavu protiv Đukanovića ASK-u podnio još u februaru prošle godine, da bi odluku Perovićeva donijela tek skoro godinu dana nakon toga, postupajući kako se navodi u rješenju „po službenoj dužnosti“.

Radi se o apsolutnoj neistini i pokušaju stvaranja privida da je ovo tijelo nezavisno i samostalno u radu, dok nažalost zapravo i sa novom direktoricom nastavlja da bude jedna od prepreka za održivu borbu protiv korupcije i konflikta interesa

Dejan Milovac
Direktor Istraživačkog centra
MANS

Komentari su isključeni.