Katnić da skupi hrabrost i sasluša Đukanovića

0

Nakon novih informacija o sumnjivim donacijama za izborne kampanje Demokratske partije socijalista (DPS) ostaje veoma malo prostora za nedoumicu da li na djelu imamo vrlo organizovan sistem za ubacivanje gotovog novca nepoznatog porijekla u zvanične finansije te partije. MANS će narednih dana sve prikupljene dokaze dostaviti Glavnom specijalnom državnom tužiocu, Milivoju Katniću kome ponestaje izgovora da i dalje odbija da konačno u tužilaštvo pozove i šefa DPS-a, Mila Đukanovića.

Foto: Savo Prelević, Vijesti

Nakon što je MANS otkrio šemu za fingiranje donacija stanovnika Vrela Ribničkih, jednog od najsiromašnijih podgoričkih naselja, kroz koju je DPS uoči parlamentarnih izbora prikupio 30 hiljada eura, Katnić je najavio da će kompletan slučaj biti ispitan. Dvije godine nakon toga, građanima još uvijek nije saopšten rezultat te istrage, niti je ikome poznato porijeklo novca koji je u ime stanovnika ovog naselja uplaćivan na izborni račun DPS-a.

MANS je tada upozorio i na činjenicu da se funkcioneri partije koriste za fingiranje donacija, a najnoviji podaci pokazuju, da je DPS svoje operativce najvjerovatnije imao i među zaposlenima u podgoričkim javnim preduzećima.

Kako je DPS kreirao sistem za ubacivanje gotovine – SVI PREDSJEDNIKOVI LJUDI

Radnici “Čistoće” donirali 18.000 eura za kampanju DPS-a

Sve opisano ukazuje na postojanje organizovane kriminalne grupe, te dobro razrađenog sistema za pranje novca čije porijeklo javnosti još uvijek nije poznato.

Da DPS za finansiranje svojih kampanja koristi takozvane „crne fondove“ dodatno je potvrđeno i kroz aferu „Koverta“, gdje smo saznali da dio novca koji ova partija koristi kako bi opstala na vlasti dolazi od crnogorskih tajkuna.

Tu činjenicu je potvrdio i sam Milo Đukanović kada je kazao da postoje sredstva koja je partija dobijala tokom izbornih kampanja, da su ona „evidentirana u partiji“, a da su nadležnim organima „podnošeni onakvi izvještaji kakve su te institucije tražile“.

I pored ovog otvorenog priznanja da se DPS finansira i sredstvima koja nisu zvanično evidentirana, specijalni tužilac Katnić još uvijek nije našao za shodno da detaljnije ispita sada već ozbiljne sumnje da se kroz izborne kampanje DPS-a vrši pranje novca, te omogućava nezakoniti politički uticaj na birače.

Upravo ovakav odnos tužilaštva prema već objelodanjenim dokazima već ima za posljedicu da se sumnje u postojanje ovakvih šema pranja novca iznova javljaju, a neprocesuiranjem ključnih aktera šalje se poruka da se politička korupcija u Crnoj Gori itekako isplati.

“Socijalni slučajevi” finansirali kampanju DPS-a

Ovo je posebno važno u konktekstu predstojećih parlamentarnih izbora u koje Crna Gora ponovo ulazi pod hipotekom nerazjašnjenih afera političke korupcije.

Transparentnost finansiranja političkih partija je imperativ naročito u izbornom periodu, a posljedice političke korupcije mogu biti dalekosežne i štetne po cijelo društvo. Zbog toga smatramo da čak i ovakvo državno tužilaštvo više ne smije da ignoriše konretne dokaze i veoma utemeljene sumnje u političku korupciju i pranje novca.

MANS

Komentari su isključeni.