Krivično procesuirati članove Regulatorne agencije za energetiku

0

MANS će naredne sedmice podnijeti krivičnu prijavu protiv bivših i sadašnjih članova Regulatorne agencije za energetiku (RAE) zbog sumnje da u kontinuitetu zloupotrebljavaju službeni položaj, protežirajući interese elektroenergetksih kompanija i sa njima povezanih lica, umjesto da rade u korist građana.

Zvaničnici RAE spremaju se da ovih dana da još jednom povećaju namet građanima time što bi odobrili poskupljenje struje koje su zahtijevali Elektroprivreda i Crnogorski Elektroprenos.

Ukoliko RAE pristane na zahtjev da je poskupljenje struje opravdano zbog povećanja takozvanog regulatornog prihoda, odnosno profita EPCG i Prenosu, građani će ponovo iz svojih džpova morati da odvajaju za bogaćenje čelnika EPCG i njihovih partnera.

Podsjetimo, struja je već jednom poskupjela ove godine i to ne zbog loše elektroenergetske situacije, čime se opravdavala visoka cijena uvozne električne energije, već zbog toga što je građanima nametnuto nezakonito plaćanje gubitaka na lošoj prenosnoj mreži.

Ustavni i Upravni sud su već ranije svojim presudama ukazali da RAE donosi nezakonite odluke dozvoljavajući ovakve mahinacije sa cijenom struje, ali se takve presude očigledno ignorišu i niko za to ne snosi posljedice.

Ustavni sud je zaključio da je nezakonita i neustavna odluka RAE da građani plaćaju skuplje račune za struju zbog takozvanih tehničkih i komercijalnih gubitaka. Istovremeno se u to mrežu ne ulaže već se desetine miliona Eura drže u Prvoj Banci kako bi se obezbijedila njena likvidnost.

MANS je od Upravnog suda tražio da poništi odluku o januarskom povećanju cijene struje koji je donijela RAE a od Ustavnog suda da obori najnoviju metodologiju obračuna struje po kojoj bi struja opet trebala da nezakonito poskupi.

Ovo je posebno bitno i kako bi nadležni državni organi ispitali da li su članovi RAE stimulisani od strane EPCG jer konstantno donose odluke suprotne zakonima, koje potpuno obesmišljavaju na štetu građana a u korist monopolističke EPCG.

MANS će tražiti i da se ispita da li su oni prekršili Zakon o energetici, odnosno dio koji zabranjuje konflikt interesa, imajući u vidu da od osam bivših i sadašnjih članova RAE samo jedan nema akcije u EPCG i povezanim firmama. Takvo njihovo ponašanje ukazuje da imaju direktan interes da EPCG posluje sa što većim profitom.

Za takav nezakoniti rad članovi RAE dobro su plaćeni i u samoj agenciji gde njihove plate iznose znatno više od prosječnih u Crnoj Gori, pa je posljednjih šest godina za njih iz budžeta odvojeno nešto manje od miliona eura.

Sve to bi mogao biti dobar motiv zbog čega više vode računa o EPCG nego o zakonskoj obavezi da je kotrološu, pa RAE nikada nije objavila ugovore o uvozu struje EPCG čija vrijednost po podacima MANS posljednje četiri godine iznosi preko 200 miliona eura.

MANS je još od početka godine i prvih protesta protiv poskupljenja struje ukazivao na sumnju da članovi RAE rade nezakonito, što ima direktnu posljedicu na cijenu struje, ali i na količinu profita koju će prigrabiti EPCG na račun građana. Međutim, Vlada Crne Gore, kao većinski vlasnik EPCG je ostala nijema na zahtijeve ogromnog broja građana da se preispitaju poskupljenja, ali i da se inicira provjera zakonitosti rada RAE.

MANS poziva državno tužilaštvo da konačno okrene leđa privatnim i partijskim interesima vladajuće elite i njihovih strateških partnera i konačno počne da ostvaruje ono što je njegova primarna funkcija – zaštita javnog interesa.

MANS

Komentari su isključeni.