Kupovina ličnih karata vrši se na organizovan način

0

Poslednji snimak pokazuje da se kupovina ličnih karata vrši na organizovan način, a da cijeli postupak funkcioniše po principu piramidalne šeme, pa se nameće zaključak da Crnom Gorom vlada struktura koja nema većinsku podršku građana, već mjesecima prije izbora zastrašuje i potkupljuje birače kako bi opstala na vlasti.

Objavljeni snimak otkriva da se kupovinom ličnih karata ne bave pojedinci, već je riječ o dobro organizovanom sistemu koji se koristi za vršenje krivičnih djela nezakonitog uticaja na glasače i to u dužem vremenskom periodu. U toj strukturi postoji hijerarhija i jasno podijeljene uloge, podaci se skupljaju i upoređuju u centralizovanoj bazi podataka, a postoje i mehanizmi kontrole i to na sam dan glasanja, uz evidentno korisćenje veza sa državnim strukturama koje su otkrivene na samom početku afere Snimak. Sve to neodoljivo podsjeća na definiciju organizovanog kriminala iz Krivičnog zakonika.

Zato pozivamo tužilaštvo da akteru poslednjeg snimka i posredniku čije se ime takođe pominje, ponudi statuse svjedoka saradnika, i pod hitno otvori istragu.

Pored toga, iz ovog snimka smo naučili da sistem kupovine glasova funkcioniše po principu piramidalne šeme u kojoj najviše dobijaju oni koji čine krivična djela i otkupljuju lične karte, a najmanje obični gradjani koji prodaju svoj glas i budućnost svih nas. Zato očekujemo da će ti građani od kupaca ličnih karata tražiti kompletne sume koje im “pripadaju”, sto će svakako izazvati zanimljivu dinamiku na terenu.

Zato nismo ni iznenađjeni promptnom reakcijom DPS-a i tvrdnjama da kupovina ličnih karata nema veze sa njima, čak i ako je ona suprotna zdravom razumu. Čak ni njihovi najzadrtiji podržavaoci ne mogu povjerovati u šarenu lažu da lične karte za DPS kupuje neko iz drugih političkih struktura i to na tako dobro organizovan način.

Što se tiče njihovih manipulacija da je MANS politički instruisan, dovoljno je reći da sve ove aktivnosti sprovodimo u okviru projekta koji podrzava Evropska Unija i OEBS, koji zahtijevaju da izbori u Crnoj Gori budu demokratski i u skladu sa međunarodnim standardima.

Na kraju, pozivamo sve građane, državne službenike i insajdere iz DPS-a, jer i u toj partiji ima poštenih i časnih građana koji se stide ovakvih postupaka, da nam se pridruže u borbi za poštene izbore i prijave zloupotrebe putem našeg sajta www.prijavikorupciju.me. Na tom sajtu se nalazi posebna platforma za prijavu korupcije koja štiti anonimnost građana tako sto šifrovane podatke salje na server u inostranstvu, po slicnom principu po kome funkcioniše čuveni wikileaks.

Vanja Ćalović
Izvršni direktor MANS-a

Komentari su isključeni.