MANS predao Krivokapiću preliminarni izvještaj

1

Ranko KrivokapicMreža za afirmaciju nevladinog sektora (MANS) predala je danas predsjedniku parlamentarne Skupštine OEBS-a Ranku Krivokapiću preliminarni izvještaj sa zaključcima o lokalnim izborima održanim 25. maja.

Izvršna direktorica MANS-a, Vanja Ćalović, kazala je da su Krivokapića upoznali sa neregularnostima i problemima u vezi sa izbornim procesom i u svojstvu predsjednika parlamenta i u svojstvu predsjedavajućeg parlamentarne skupštine OEBS-a, i da će ga upoznati i sa konačnim izvještajem.

„U tom smislu, mi ćemo se rado odazvati eventualmnim pozivima parlamenta da sarađujemo kako se ovakve stvari nikad više ne bi ponovile“, poručila je Ćalović.

Na pitanje da li je u razgovoru sa Krivokapićem bilo riječi o parlamentarnoj istrazi, ona je kazala da je to ideja koja je još u začetku.

„Ali, ja vjerujem da je vrlo moguće da će do nečega takvog i doći, i čini mi se da možemo očekivati saradnju sa parlamentom u raznim aktivnostima“, dodala je Ćalović.

Prema njenim riječima, generalni zaključci u izvještaju MANS-a su da je postojalo mnogo neregularnosti.

„Da je na izuzetno velikom broju biračkih mjesta vršen pritisak na građane koji su izlazili na izbore, da je mnogo zakonskih procedura prekršeno i da, u tom smislu, još čekamo odgovor institucija“, kazala je ćalović.

MANS je, kako je navela, dobio odgovor Opštinske izborne komisije koji je parekselans nezakonit, kao i dio odgovora Državne izborne komisije (DIK).

„Vidjećemo kako će DIK odgovoriti do kraja procesa, i kako će se prema tome odnijeti Ustavni sud. Naš cilj je da vidimo koje sve nepravilnosti i problemi postoje u ovom sistemu, da bi se na adekvatan način procesuirali, odnosno kako ćemo naći odgovor da se više nikada ne dese ovakvi izbori“, precizirala je Ćalović.

Ona je dodala da su Krivokapića upoznali i da su posmatrači MANS-a bili pod velikim pritiskom članova biračkih odbora, uglavnom iz Demokratske partije socijalista.

„Naročito na onim biračkim mjestima na kojima su otkrivane najveće nepravilnosti“, kazala je Ćalović.

MANS

1 Comment

  1. E ču kako se nikad više nebi ponovilo. To je isto kao da ubiju čoveka i znamo ko ga je ubio a ti zadužena za istragu i kažeš:

    Podneću izveštaj kako se nikad više nebi desilo.

    aj bježii