Petar Ivanović letio u Ženevu i Pariz o Šarićevom trošku

0

PetarIvanovicDokumentacija koju Istraživački centar danas objavljuje definitivno potvrđuje veze aktuelnog ministra poljoprivrede i ruralnog razvoja, Petra Ivanovića, tj Vlade Crne Gore sa kriminalnim klanom optuženog narko bosa Darka Šarića.

Listing plaćenih karata preko beogradske agencije “Bussines Travel Partner” otkriva imena kojima je grupa Darka Šarića finansirala putovanja na različite destinace. Pored očekivanih imena pripadnika Šarićeve kriminalne organizacije i brojnih estradnih ličnosti koje je Šarić mahom dovodio u Crnu Goru, na spisku putnika kojima je Šarić platio avio kartu se nalazi i ime aktuelnog ministra poljoprivrede Petra Ivanovića.

Listing do kojeg je došao Istraživalki centar MANS-a pokazuje da su 17. novembra 2009. godine kupljene dvije avio karte za putovanje na relaciji Podgorica-Pariz-Ženeva-Podgorica na ime pomenutog ministra Ivanovića i Jovicu Lončara koji je u Crnoj Gori optužen za pranje Šarićevog novca. U napomenama o plaćanju karte je naveden nadimak “JOCA”. Redni brojevi karata Ivanovića i Lončara, 724-3843132162 i 724-3843132163, potvrđuju sumnje da su karte kupljene zajedno, te da su pomenuta lica putovala zajedno.

S tim u vezi, bilo bi dobro da nam ministar Ivanović, u vrijeme dok je obavljao funkciju glavnog ekonomskog savjetnika premijera Mila Đukanovića, radio na letu za Pariz i Ženevu sa licem koje je jasnom od naseg i inostranih tužilaštava označeno kao bliski saradnik narko bosa Darka Šarića. Smatramo da je od javnog interesa informacija koji je bio povod putovanja ministra Ivanovića u Pariz, sa kime se sastajao na toj destinaciji, šta je radio u Ženevi i zbog čega mu je saputnik na svim tim letovima bio pripadnik Šarićeve kriminalne grupe, Jovica Lončar.

Ministar Ivanović bi mogao da objasni i u kojoj poslovnoj kombinaciji i komunikaciji kriminalna struktura jednog narko bosa finansira putovanje ekonomskog savjetnika premijera jedne države, te da li on smatra da u tome nema ništa neobično.

Pored toga, podaci Centralnog registra privrednih subjekata Crne Gore dokazuju i da je ministar Ivanović bio konktakt osoba za komunikaciju između vlasnika panamske offshore kompanije “Adriatic Overseas Holdings” i podgoričke advokatice Zorice Đukanović. U dopisu koji su advokati panamske kompanije poslali na kućnu adresu ministra Ivanovića u Podgorici (Balšićeva 3) se navodi: “Poštovani dr Ivanoviću, prema instrukcijama koje smo primili od naših vlastodavaca , zadiovoljstvo nam je da Vam u prilogu pošaljemo Punomoćje koje je imenovano drušvo (Adriatic Overseas Holdings) izdalo u korist gđe Zorice Đukanović, propisno ovjereno apostilom. Slobodno nas kontaktirajte ako Vam možemo biti od pomoći. U potpisu advokatska kuća Ballard & Ballard.

Iz navedenog se da zaključiti da je malo vjerovatno da Petar Ivanović ne zna ko se krije iza ove panamske kompanije. Ono što je potrebno napomenuti jeste da je ta panamska kompanija preuzela udio Šarićeve kompanije “Nova Star CG” u poslu sa FK Mogrenom i visokim funkcionerom DPS-a, Borom Lazovićem. Dodatnu potvrdu toga koliko su bliske veze Ivanovića i kriminalnog klana Šarić predstavlja i činjenica da je direktor Šarićeve “Nova Star CG” bio niko drugi do Blagota Radulović, čovjek od povjerenja ministra Ivanovića koji ga već godinama prati na funkcijama, počev od Agencije za promociju stranih investicija, pa sve do Ministarstva poljoprivrede gdje Radulović radi kao pomoćnik ministra u sektoru za plaćanje.

Drugi bitan link predstavlja činjenica je ta panamska kompanija pored Šarićeve kompanije preuzela i kompaniju SUN Investments koja se povezuje sa još jednim prijateljem premijera Đukanovića, Stankom – Canetom Subotićem.

Zbog čega je kućna adresa ministra Petra Ivanovića poslužila za dostavljanje punomoćja advokatici Đukanović je pitanje na koje bi ministar trebao da ima odgovor, te kakve su njegove veze sa vlasnicima panamske kompanije, ali i advokaticom Đukanović. Inače, Đukanovićeva je bila pravni zastupnik Jovice Lončara, Ivanovićevog saputnika na letovima za Pariz i Ženevu. Ona je takođe zastupala i Zoju Dudič, suprugu pokojnog Frica koji je takođe bio označavan kao pripadnik Šarićeve grupe.

Zbog svih ovih pitanja koja i dalje ostaju otvorena, MANS je i predložio da se ministar Ivanović sasluša pred nadležnim tužiocem te konačno utvrdi kakva je bila priroda njegovog odnosa sa saradnicima Darka Šarića.

Ipak, ono što je do sada poznato, otvara ogroman prostor za sumnju da je upravo sadašnji crnogorski ministar poljoprivrede, Petar Ivanović bio jedan od ključnih ljudi premijera Đukanovića za komunikaciju sa narko klanom Darka Šarića.

U pravno uređenoj državi makar bio dobio otkaz

Otvorene sumje u veze sa organizovanim kriminalom, potkrijepljene konkretnim dokazima bi u nekoj pravnoj državi bile dovoljne da se ministar povuče sa javne funkcije koju zauzima i time oslobodi vladu svoga premijera hipoteke da sarađuje sa kriminalnim klanovima. U Crnoj Gori, nažalost, premijer Đukanović još uvijek ne želi da se liši “usluga” Petra Ivanovića. Umjesto dao odgovara pred nadležnim tužiocem zbog očiglednih veza sa kriminalnim podzemljem, ministar se očito priprema za još jedne izbore i nova kršenja zakona. Naime, upravo je Petar Ivanović jedan od najglasnijih državnih funkcionera koji najavljuju da neće poštovati Zakon o finansiranju političkih partija, te da će se nastaviti praksa upumpavanja ogromne količine novca na terenu uoči izbora, a sve pod maskom navodne brige za poljoprivrednike.

Karte kupovane preko agencije u vlasništvu djevojke Radoljuba Radulovića

Agencija “Business Travel Partner” preko koje je Šarićeva grupa kupovala karte za ministra Ivanovića je prije likvidacije bila u vlasništvu beograđanske Jasne Dragojević koju beogradski mediji označavaju kao djevojku Radoljuba Radulovića, zvanog “Miša banana”, bliskog sradnika Darka Šarića.

Komentari su isključeni.