Poslanici Skupštine da glasaju protiv Predloga rebalansa budžeta Crne Gore

0

MANS poziva poslanike Skupštine da glasaju protiv Predloga rebalansa budžeta Crne Gore i da se odupru namjeri Vlade da preko ovog doma ozakoni bezočnu pljačku i dodatno zaduživanje države i građana.

Skupština Crne Gore će sjutra, na šestoj sjednici prvog redovnog zasijedanja u 2012. godini, razmatrati Prijedlog rebalansa budžeta, kojim se predviđaju novi nameti za građane.  Predloženim rebalansom Vlada pokušava da u Skupštini ozakoni i zvaničnu kapitulaciju pred interesima ruskog vlasnika Kombinata aluminijuma, i formalizuje scenario po kojem će svaki građanin Crne Gore iz svog novčanika plaćati dugove Olega Deripaske i ugradnje ministara Vlade Crne Gore.

Naime, rebalans treba da obezbijedi pokriće za rupe u budžetu od, već izvjesnog, aktiviranja garancija kod ruskih i mađarskih banka. Svi dobro znamo da taj novac nije otišao za KAP, jer da su ta sredstva investirana u Kombinat, Crna Gora bi danas imala modernu fabriku, koja je sposobna da samostalno generiše profit i stvara nova radna mjesta, a Vlada se nije ni potrudila da objasni gdje su završili silni milioni, i da li su umjesto u KAP oni otišli u nečije džepove. Igor Lukšić će na taj način u potpunosti prebaciti teret loših privatizacionih odluka i korupcije na građane, koji će biti primorani da generacijama plaćaju ono što se neko drugi zadužio i od čega crnogorska privreda nije imala bilo kakve koristi.

Nema sumnje da se rebalans budžeta radi samo i isključivo u cilju spašavanja ruskog tajkuna i to kroz dodatno zaduživanje kod drugih banaka, ali i bezočno, direktno zavlačenje ruke u džep građana preko uvođenja kojekavih taksi.

Tako je građanima Crne Gore, za početak, Lukšić “spakovao” takse od 1 Eura na električna brojila, kartice za mobilne telefone, te internet i kablovsku televiziju, kao i dodatne akcize na ionako već skupe naftne derivate. Ovo bi prema procjeni Lukšića trebalo da, samo do kraja ove godine, olakša budžete crnogorskih građana za sumu od oko 13 miliona eura, a ova sredstva su dovoljna za pokriće samo prve tranše, pa nas izvjesno čeka još jedan rebalans do kraja godine i dodatni nameti na budžet građana.

Smatramo da građani nisu dužni da trpe ovakve odluke Vlade i Premijera koji su nebrojeno puta do sada pokazali i dokazali da nisu sposobni i neće da rade u interesu građana ove zemlje i da Skupština ne smije da dozvoli da još jednom bude zloupotrijebljena za ostvarivanje profitnih intresa pojedinaca iz Vlade, vladajuće koalicije i sa njima povezanih tajkuna i kriminalaca.

Početkom ove godine, Skupština Crne Gore je Vladi dala prilično jasne instrukcije u vezi daljeg postupanja sa KAP-om, koje su podrazumijevale raskidanje ugovora sa Deripaskom. Umjesto raskida štetnog aranžmana sa ruskim oligarhom, koji nas je već koštao stotine miliona eura, Vlada se posvetila pronalaženju novih načina za oporezivanje građana. Pošto Vlada očigledno krši i skupštinske odluke, bila bi sramota za Parlament da se glasa po diktatu Vlade.

Vrijeme je da se i iz same Skupštine čuje glas otpora ludilu koje nam servira Vlada Crne Gore i koji sada “pakuje” u obliku pomenutog rebalansa, jer se tu ne radi o rebalansu budžeta ove zemlje, već o scenariju za spašavanje ruskog tajkuna zbog čijih interesa je Crna Gora već u velikoj mjeri opustošena.

Skupština Crne Gore mora apsolutno oduprijeti ovom “kukavičjem jajetu”, a svaki pošteni, nekorumpirani i savjesni poslanik mora dići svoj glas i pružiti otpor. Dužnost svakog poslanika je da vrši kontrolu rada Vlade i obezbijedi da odluke koje se donose u Skupštini budu uvijek u interesu građana.

Zato, pozivamo poslanike svih partija da imaju hrabrosti i obraza i zaštite građane koji su ih birali, te da glasaju protiv Rebalansa, i time odbiju da budu aktivni saučesnici u bezočnom pljačkanju građana.

Vuk Maraš
Direktor Monitoring programa

Komentari su isključeni.