Potrebne izmjene zakona o finansiranju partija i kampanja – XV Nacionalna antikorupcijska konferencija

0

Izmjena zakonskog okvira kojim je regulisano finansiranje političkih partija i izbornih kampanja, ključni je preduslov za efikasnu borbu protiv političke korupcije i oslobađanje institucija od političkog uticaja, neke su od poruka koje su saopštene na 15. Nacionalnoj antikorupcijskoj konferenciji koju je u Podgorici organizovala NVO MANS.  Konferencija je organizovana uz podršku  Ambasade Švajcarske Konfederacije u Republici Srbiji i u Crnoj Gori, Nacionalnog fonda za demokratiju(NED), Evropske unije i Njemačke fondacije za međunarodnu pravnu saradnju(IRZ).

U svečnom dijelu otvaranja konferencije učesnicima su se obratil Danijela Đurović, predsjednica Skupštine Crne Gore, Judi Rising Reinke, ambasadorka Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u Crnoj Gori, Oana Kristina Popa, ambasadorka Evropske Unije u Crnoj Gori, Peter Felten, ambasador Savezne Republike Njemačke u Crnoj Gori, Karen Maddoks, ambasadorka Velike Britanije u Crnoj Gori i Vanja Ćalović Marković, izvršna direktorica MANS-a.

Predsjednica Parlamenta, Đurović je istakla da je korupcija u Crnoj Gori ozbiljan i hroničan problem koji je naslijeđen od prethodnih vladajućih struktura.

Ambasadorka Sjedinjenih Američkih Država Džudi Rajzing Rajnke povodom Međunarodnog dana borbe protiv korupcije govorila je između ostalog i žašto je potrebno transparentno finansiranje političkih partija.

“Da bi političke partije ispunile svoju ulogu potrebna su im finansijska sredstva kako bi razvilekoherentnu političku platformu, organizacionu strukturu i da podijele svoje poruke sa svim građanima. Novac se, međutim, takođe može koristiti za narušavanje demokratskog procesa. Može se koristiti kao oruđe za nepravedno privlačenje ugroženih birača, kao i za vršenje neprikladnog uticaja na stranke i političare u cilju unapređenja interesa pojedinaca u odnosu na birače”, naglasila je Rajzing Rajnke.

A, da bi se zaštitili od efekta koji novac može da ima na političke partije i izbore, nezavisan nadzor i sprovođenje zakona o objavljivanju finansijskih podataka, zajedno sa striktnim upravljanjem sukobom interesa i lobiranjem, od suštinskog su značaja, dodala je Rajzing Rajnke.

Ambasadorka Evropske Unije u Crnoj Gori Oana Kristina Popa istakla je da je vladavina prava u srcu evropskih vrijednosti i ključna je za članstvo Crne Gore u EU. “Uniji je prijeko potrebno da vidi opipljiv napredak. Moramo vidjeti Crnu Goru koja ispunjava reforme, potrebne za napredak u pregovaračkim poglavljima 23 i 24”, kazala je Popa.

Istakla je da svi politički akteri treba da konstruktivno rade zajedno i da nastave sa reformama koje se odnose na EU.”Mora prevladati duh odgovornosti i posvećenost djelovanju u interesu građana, čak i u trenucima politickih tenzija i konfrontacija”, poručila je.

Popa je kazala da će EU nastaviti da prati sva dešavanja u oblasti vladavine prava, uključujući borbu protiv korupcije.

Ambasadorka Velike Britanije u Crnoj Gori Karen Medoks kazala je da korupcija znači da se novac, umjesto u zdravstvo ili obrazovanje, preusmjerava u korist pojedinaca. To, kako je kazala, negativno utiče na put države ka EU i dovodi do siromašenja građana.

Ambasador Savezne Republike Njemačke u Crnoj Gori Peter Felten rekao je da političke partije imaju veoma važnu ulogu u funkcionisanju predstavničke parlamentarne demokratije.

Izvršna direktorica Mreže za afirmaciju nevladinog sektora,Vanja Ćalović Marković, kazala je da i ovaj Međunarodni dan borbe protiv korupcije, dočekuju bez previše razloga za optimizam.

“Osim par hapšenja visokih funkcionera, za koje je pitanje kakav će epilog dobiti na sudu, borba protiv korupcije svodi se na politički marketing, a ključne reforme i dalje izostaju”.

Istakla je da se godinama govori o zloupotrebama u izbornim kampanjama, te da je do sada uglavnom krivac bio prethodni režim, za koji su se vezivale razne afere.

“Pomenuću samo aferu Snimak, Kovertu, donacije sa Konika, koje ni do danas nisu istražene. Očekivali smo da će nova vlast da se bavi otkrivanjem takvih praksi i njihovim sankcionisanjem. Umjesto toga, oni su mnoge od tih praksi samo preuzeli”,kazala je ona.

Istakla je da zato nisu popravljali Zakon o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja.

“A taj zakon smo zajedno kritikovali, dok su bili opozicija, jer je omogućio tadašnjoj vlasti da korumpira birače. Ali sada, kad oni kontrolišu državne fondove, taj zakon više ne vide kao problem, već kao priliku da javnim fondovima grade partijsku infrastrukturu i uticu na volju birača”, istakla je Ćalović Marković.

Ona je kazala da su lokalni izbori pokazali da su mnoge državne institucije drastično povećavale troškove u predizbornom periodu.

“I ova vlast je isplaćivala socijalnu pomoc iz budžetske rezerve po pravilima koja je pisao DPS, a koja su nekada, zajedno sa nama, kritikovali. I nova vlast je uoči izbora povećavala isplate subvencija i gradila lokalne puteve. Masovno su zapošljavali, posebno u državnim firmama, koje kriju jos više podataka nego bivši režim”, kazala je Ćalović Marković.

Naglasila je da su na posljednjim lokalnim izborima institucionalnu prednost koristili gotovo svi – “nova vlast na državnom nivou, a stara na lokalnom, dok je novi politički pokret koristio naziv reforme ranije promovisane sredstvima iz budžeta”.

“Zbog toga je jasno da ponovo nema političke volje da se promijeni dio Zakona o finansiranju politickih subjekata i izbornih kampanja koji regulise zloupotrebe javnih fondova”.

Ona je kazala da su partije za dvije godine dobile 17 miliona eura iz javnih fondova, što je činilo preko 80 odsto njihovih ukupnih prijavljenih prihoda.

“Za polovinu tog novca, odnosno za preko 8,5 miliona eura ne znamo kako je zaista potrošen, jer partije kriju podatke”, naglasila je Ćalović Marković.

Komentari su isključeni.