Pretkrivični postupak nakon dokaza koje je MANS dostavio tužiteljki Đurđini Ivanović

0

Specijalno državno tužilaštvo za organizovani kriminal će pokrenuti pretkrivični postupak nakon dokaza koje je MANS dostavio tužiteljki Đurđini Ivanović a koji upućuju na sumnju da je Predsjednik Opštine Bar, Žarko Pavićević u nekoliko slučajeva zloupotrijebio službeni položaj na štetu budžeta Opštine Bar i trećih lica.

Sastanak koji je održan danas je iniciran od strane tužiteljke Ivanović nakon posljednjeg slučaja koji je MANS prezentovao javnosti a koji se odnosio na poslovne aranžmane između kompanije Aca Đukanovića i Opštine Bar i sumnju da je Pavićević izmjenom planske dokumentacije i povećanju mogućnosti za gradnju na njegovim parcelama, omogućio Đukanoviću da utrostruči vrijednost svog zemljišta.

Pored ovog slučaja, MANS je na sastanku tužiteljku detaljno upoznao i sa još devet pojedinačnih slučajeva u kojima postoji sumnja da je Predsjednik Opštine Bar, zbog lične i koristi za treća lica, zloupotrijebio službeni položaj u procesu planiranja i uređenja prostora.

Tako je obimna dokumentacija sadržala informacije o nekoliko sumnjivih ugovora o gradnji sportske dvorane između Opštine Bar i Pavićevićeve kompanije, „Zavoda za izgradnju Bara – ZIB“, informacije o slučaju rasprodaje imovine „Tehnoprometa“, slučaju nezakonito uknjiženog 275.000 m2 zemljišta na ZIB, slučaju ugovora između ZIB-a i Pošte Crne Gore i slučaju „FADIS“.

MANS se posebno osvrnuo na slučaj nelegalne izgradnje sedmospratnice u centru Bara koja je bila zajednička investicija ZIB-a i Miodraga Đurovića, brata Slobodana Đurovića-Kardinala, osuđenog zbog ubistva urednika hrvatskog nedjeljnika Nacional, Ive Pukanića. Tom prilikom smo ukazali i na brojne propuste koji su postojali u resornom Ministarstvu urbanizma kao i na njhovu ulogu u legalizaciji ovog posla.

Tokom razgovora, MANS je tužiteljku podsjetio i na krivičnu prijavu koju smo protiv Pavićevića podnijeli prije godinu dana, kao i na mrežu povezanih lica i rusko-crnogorskih građevinskih kompanija sa barskim predsjednikom Opštine. Posebno smo ukazali na sumnju da je u opštini Bar uspostavljen određeni obrazac ponašanja i komunikacije sa investitorima i vlasnicima zemljišta koji za posljedicu ima štete po javni interes i budžet opštine.

Pored informacija koje je MANS već prezentovao javnosti, tužiteljki smo danas ukazali i na one slučajeve za koje MANS kao nevladina organizacija ne može da pribavi dovoljno dokaza a koji se odnose na moguću utaju poreza i pranje novca, uz očekivanje da će tužilaštvo obratiti pažnju i na te oblike krđšenja zakona kada je barski slučaj u pitanju.

Iz tužilaštva je ocijenjeno da su dokazi koje je MANS danas dostavio veoma zanimljivi i da kao takvi predstavljaju dovoljan osnov za pokretanje pretkrivičnog postupka u ovom slučaju.

U razgovoru sa tužiteljkom najavili smo i skoro podnošenje krivične prijave za organizovani kriminal protiv Žarka Pavićevića, koja će pored danas prezentovane dokumentacije sadržati i podatke o još nekoliko slučajeva na kojima MANS trenutno radi a koje takođe uključuju Pavićevića.

Dejan Milovac
Direktor programa za urbanizam

Komentari su isključeni.