Program zapošljavanja pripravnika

0

luksicProgram stručnog osposobljavanja visokoškolaca, kao jedan od programa zapošljavanja pripravnika, osmišljen je direktno u kabinetu bivšeg premijera Igora Lukšića, u vrijeme kada je bilo izvjesno raspisivanje vanrednih parlamentarnih izbora, pokazuju podaci Istraživačkog centra MANS-a.

Riječ je o programu koji sprovode Zavod za zapošljavanje Crne Gore (ZZZCG) i Uprava za kadrove i njime se svršenim visokoškolcima omogućava devetomjesečno stručno osposobljavanje u državnoj upravi ili privatnim preduzećima, za platu od oko 250 eura na koju se ne plaćaju doprinosi državi.

„Projekat je pokrenut i koordiniran od strane Kabineta predsjednika Vlade, a nakon formiranja nove Vlade, koordinaciju je preuzeo Kabinet potpredsjednika Vlade za ekonomsku politiku i finansijski sistem. Stoga vas upućujemo da se obratite ovom Kabinetu“, navodi se u odgovoru ZZZCG koji je dostavljen MANS-u prije desetak dana, a u vezi traženja informacija o programu zapošljavanja visokoškolaca.

Ovaj dokaz je najnovija potvrda sumnji da je program „projektovan“ zbog izbornih potreba vladajuće koalicije, koja se već u maju 2012. godine pripremala za vanredne izbore. Shodno ovom planu, Vlada je u junu ekspresno utvrdila predlog zakona o zapošljavanju visokoškolaca, koji je Skupština Crne Gore usvojila svega desetak dana prije raspisivanja izbora.

Javni poziv za prijem visokoškolaca objavljen u jeku izborne kampanje na jesen 2012. godine, a upravo si Vladini ministri, uključujući i direktorice ZZZCG i Uprave za kadrove Vukicu Jelić i Svetlanu Vuković, ovaj program koristili kao jedan od glavnih aduta vladajuće partije za izborna obećanja.

Prema analizi Istraživačkog centra MANS-a, ZZZCG je tokom 2012. godine paralelno sproveo još nekoliko programa zapošljavanja pripravnika, od kojih su najpoznatiji „Radna praksa visokoškolaca“ i „Posao za vas“, zahvaljujući čemu je uposleno 1.510 pripravnika, iako nije bilo novca za isplate.

Ovakva šema zapošljavanja je potvrda izjava poslanika Demokratske partije socijalista Zorana Jelića, inače supruga direktorke ZZZCG, koji je na snimcima sa sjednica DPS-a otkrio se kroz projekat „Radna praksa visokoškolaca“ prije svega zapošljavaju simpatizeri vladajuće partije. „Imamo svakodnevne kontakte sa predsjednicima odbora DPS-a u svim opštinama, jer želimo prije svega da zaposlimo svoje ljude“, rekao je tada Jelić.

Raniji podaci MANS-a pokazali su da su kroz ovaj program pripravnici zapošljavani u brojnim privatnim kompanijama, koje su bliske vladajućoj partiji, poput građevinskih firmi „Bemaks“ i „Čelebić“. Takođe, iako je program zvanično bio najavljen kao podrška malom i srednjem biznisu, na listi poslodavaca su se našli i mediji, poput Radio televizije Crne Gore ili podgoričkog radija Antena M.

U međuvremenu, MANS je utvrdio da ZZZCG kasni sa isplatama pripravničkih plata, te da mnogi visokoškolci još čekaju na svoj novac. Naime, prema finansijskim izvještajima ZZZCG, zaključno sa julom 2013. godine, obaveze Zavoda po osnovu transfera institucijama, pojedincima, nevladinom i javnom sektoru iznose nevjerovatnih 900 hiljada eura, dok su na kraju 2012. godine iznosile 1,1 miliona eura.

Sve ovo jasno pokazuje da postoji ogromna potreba da usvajanjem unaprijeđenih izbornih zakona, naročito onih koji se odnose na finansije kako bi se političkim partijama značajno suzio prostor za zloupotrebe državnih fondova u političke svrhe.

Oštetili na hiljade pripravnika

Projekat stručnog osposobljavanja visokoškolaca je osmišljen kako bi privukao što više korisnika, iako je potpuno neustavan i duboko nepravedan, jer njegovim polaznicima suštinski ne obezbjeđuje prava koja pripadaju stvarnim pripravnicima.

Korisnicima ovog programa se ne plaća doprinos na zaradu i ne uračunava radni staž, dok zdravstveno osiguranje ostvaruju kao nezaposlena lica, što je potpuni pravni nonsens i što Zakon o stručnom osposobljavanju visokoškolaca čini neustavnim, ali uprkos tome i veoma pogodnim za privlačenje političke podrške kod mlađe populacije.

Sa druge strane, nesporno je da od ovog projekta najveću korist imaju samo poslodavci, koji svake godine mogu dobiti besplatnu radnu snagu, jer je čista ekonomska logika da niko neće zadržati pripravnika, ukoliko u narednoj godini može opet dobiti zaposlenog kojeg će finansirati država.

Inače, vrijednost ovog programa je bila na nivou od 10 miliona eura, što je projektovano tek u budžetu za 2013. godinu, dok je za ovu godinu obezbijeđeno novih sedam miliona eura.

Sada se sjetili i srednjoškolaca

Podgorica zapošljava u javnim preduzećimaJavnim pozivom, koji je ZZZCG potpuno nezakonito objavio u novembru prošle godine, Vlada se naprasno dosjetila da program stručnog osposobljavanja ove godine sprovede i za srednjoškolce, pa je predvidjela zapošljavanja na period od šest mjeseci, pri čemu se ne zna koliko će novca biti odvojeno za ove namjene.

Pored toga, iako je čak i Ministarstvo finansija utvrdilo da je ZZZCG prekršio Zakon o finansiranju političkih partija, jer je ovaj poziv raspisan u vrijeme predizborne kampanje za izbore u Mojkovcu, Cetinju i Petnjici, to ZZZCG nije spriječilo da već izabere listu poslodavaca kod kojih će uputiti srednjoškolce.

Naime, podaci Istraživačkog centra MANS-a pokazuju da je u Podgorici već izabran 31 poslodavac, od kojih su bezmalo polovina javna preduzeća i to: „Zelenilo“, „Turistička organizacija Podgorice“, „Komunalne usluge“, „Tržnice i pijace“, „Parking servis“, „Agencija za izgradnju i razvoj“, „Agencija za stanovanje“, „Sportski objekti“, „Komunalna policija“, „Vodovod i kanalizacija“, „Deponija“, „Čistoća“, „Pogrebne usluge“ i „Putevi“.

Pored toga, u većini opština u kojima će na proljeće biti održani izbori izabrani su poslodavci, pa je tako u Beranama i Bijelom Polju izabrano po 18 poslodavaca, Herceg Novom devet, Danilovgradu osam, Rožajama, Plavu i Pljevljima po sedam, ili Baru šest poslodavaca.

U svim ovim opštinama kao poslodavci se u velikoj mjeri pojavljuju javna preduzeća, a vrlo je zanimljivo da je u čak deset opština izabrana kompanija „Rokšped“ doo, Tobaco press, koja je ostala zapamćena po aferi partijskog zapošljavanja u Glavnom gradu uoči vanrednih parlamentarnih izbora 2012. godine.

Ovo istraživanje je urađeno uz podršku Evropske Unije i Ministarstva inostranih poslova Švajcarske. Sadržaj istraživanja predstavlja mišljenje MANS-a i ne odražava stavove donatora.

Komentari su isključeni.