Reagovanje na Fond PIO i Ministarstvo rada i socijalnog staranja

0

Brutalne manipulacije Minstartva rada i socijalnog staranja i Fonda PIO pokazuju da te institucije namjerno kriju podatke o svojoj predizbornoj potrošnji kako se ne bi otkrilo da li i u kojem obimu koriste državni novac za kupovinu glasova.

Fond PIO u svom odgovoru i sam konstatuje da je MANS podnio žalbe zbog njihovog kršenja Zakona i poslanicu Azru Jasavić faktički poziva da čeka da se završe pravne zavrzlame, odnosno Fond evidentno kupuje vrijeme za skrivanje podataka, makar dok prođu izbori i dok ne budu donesene odluke po žalbama, po kojima će morati da dostave tražene podatke.

Posebno je podmukla reakcija Ministarstva rada i socijalnog staranja koje upravlja fondovima za najsiromašnije kategorije stanovništva, a za koje postoje dokazi da su i ranije potkupljivani državnim novcem koji je distribuidran preko infrastrukture DPS-a. Taj slučaj je na sudu, jer su manipulacije bile toliko velike da čak ni naše tužilaštvo i policija koje su pod apsolutnom kontrolom partije na vlasti nisu mogli da ignorišu taj slučaj. Ipak, to nije spriječilo vladajuću partiju da aktere te kriminalne aktivnosti stavi na svoju izbornu listu.

I MANS i javnost već imaju podatke da ukupni iznosi jednokratne socijalne pomoći, za koju postoje dokazi da je korišćena za izborne mahinacije, drastično rastu u svim opštinama uoči predstojećih lokalnih izbora, i te nam podatke ministarstvo jeste dostavilo. Upravo na osnovu njih smo onda zatražili detaljnije informacije o konkretnoj potrošnji Ministarstva, koju je ova institucija onda sakrila od nas, a što očigledno pokušava da sakrije i od poslanice Jasavić.

Na kraju poručujemo kako Ministarstvu tako i Fondu PIO i drugim državnim organima da će MANS iskoristii sve pravne mehanizme i pružiti i pravnu pomoć poslanicima da u sudskim postupcima dođu do istine o kupovini glasova državnim novcem. Ukoliko Ministarstvo i Fond PIO nemaju šta da kriju pozivamo ih da već sjutra objave sve podatke i to dovoljno detaljne da se iz njih jasno može vidjeti gdje je otišao državni novac.

Vuk Maraš
Direktor Monitoring programa

Komentari su isključeni.