Reagovanje na izjavu Žarka Pavićevića o prijavi MANS-a

0

Prva reakcija barskog gradonačelnika Žarka Pavićevića na krivičnu prijavu za organizovani kriminal koju je juče protiv njega podnio MANS, dodatno nas uvjerava da su naše sumnje i više nego osnovane, tim prije što Pavićević niti jednom riječju nije demantovao bilo koju od tvrdnji iz krivične prijave.

Pavićeviću se stavlja na teret čitav niz krivičnih dijela iz korpusa zloupotreba službenog položaja, kao i činjenica da je u njihovom izvršenju imao pomagače, te da su ona vršena na organizovan način i u produženom trajanju, što je jedna od karakteristika organizovanog kriminala.

Dokumentaciju na koju se Pavićević poziva u svoju odbranu, MANS je već dostavio specijalnom državnom tužiocu i upravo iz nje se može vidjeti na koji način su Pavićević i družina zloupotrijebavali službeni položaj, omogućavajući pojedincima da legalizuju svoje nelegalne zgrade.

Nema sumnje da će Pavićević imati prilike da tužilaštvu objasni kako je nastala struktura na čijem se on čelu nalazi, kao i kako je korišćena za nezakonito bogaćenje privilegovanih pojedinaca i kompanija, ali ako zaista želi da javno polemiše o opravdanosti krivične prijave koju je podnio MANS, bilo bi lijepo da čujemo odgovore na neka od osnovnih pitanja koja MANS postavlja već preko godinu dana.

Bilo bi dobro da čujemo čime opravdava činjenicu da je sa Miodragom Đurovićem prvo nelegalno gradio, pa nakon toga, trošeći opštinske pare legalizovao taj poduhvat kroz izmjenu planske dokumentacije. U vezi sa tim bi Pavićević  mogao da pojasni i kako je obezbijedio da dodatna dva sprata na tom objektu ne budu srušena i da li je tim povodom komunicirao sa Branimirom Gvozdenovićem, svojim „drugarom“ iz organizovane strukture čiju je šemu MANS juče predstavio.

Pavićević bi mogao da objasni kakav je interes građana Bara od toga što je kompaniji Longrun invest omogućio da legalizuje dvije nelegalno sagrađene zgrade, ili što je kompanijama FADIS i Komerc Keka, omogućio da sagrade dodatne spratove. Interes građana Bara je teško prepoznati i u činjenici da je Pavićević svojoj kompaniji povjerio posao izrade plana u okviru kojeg ta ista kompanija ima građevinske parcele, što je rezultiralo ponovo povećanjem gabarita. Kakav je interes građana Bara u tome što je Acu Đukanoviću, bratu svog partijskog šefa omogućio da gradi 3 puta više stanova i poslovnih prostora.

Ne bi bilo loše da čujemo kako je u saradnji sa barskim katastrom prodavao imovinu firme „Tehnopromet“ ili kako je sa tim istim kastarom uspio za svoju kompaniju ZIB pribavi preko 270.000 m2 opštinskog zemljišta.  Isto tako, ako hoće Pavićević može i da priča o poslu sa Poštom Crne Gore, te kojim kanalima je obezbijedio da se ugovor o izgradnji zgrade ne raskine i pored činjenice da nakon 3 godine i probijanja svih rokova, na gradilištu nije podignut niti jedan sprat tog objekta. Sa druge strane, direktor Pošte Milan Martinović, koji tvrdi da je sve u skladu sa zakonom, mogao bi da objasni šta je radio gotovo 3 godine i zbog čega nije upozorio ZIB na kršenje ugovora.

Odgovore na sva ova pitanja MANS je tražio i kroz višemjesečnu istragu, i ona se sada nalaze upravo u dokumentaciji koju Pavićević pominje. MANS je juče Specijalnoj tužiteljki, Đurđini Ivanović uz krivičnu prijavu dostavio 86 pojedinačnih dokaza na preko 200 strana, koji uključuju ugovore koje sklapao Pavićević u ime Opštine i u ime ZIB-a, plansku dokumentaciju i protokole kojima je legalizovana nelegalna gradnja i ostala zvanična dokumenta na osnovu kojih su utvrđene relacije između Pavićevića i povezanih lica.

Ukoliko Pavićević nije spreman da javno progovori o onome što je godinama rađeno u Opštini Bar i preuzme odgovornost za to, ostaje nam da se da nadamo da i barski gradonačelnik „vjeruje u državne organe“, barem onoliko koliko su u njih vjerovale neke njegove kolege iz drugih opština.

MANS očekuje da tužilaštvo neće odugovlačiti pretkrivični postupak i omogućiti Pavićeviću da utiče na dokaze i svjedoke, jer smo ubijeđeni da već sada postoje dovoljno osnova da se u slučaju Pavićević pokrene puna istraga.

Dejan Milovac
Direktor programa za urbanizam

Komentari su isključeni.