Reagovanje na saopštenje Agencije za sprječavanje korupcije povodom slučaja Đukanović

0

Posljednje saopštenje Agencije za sprječavanje korupcije (ASK) u kome se navodi da je odbijen zahtjev za pokretanje postupka protiv predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića, još jednom je pokazalo da ta institucija po svaku cijenu pokušava da prikrije korupciju i kršenje zakona od strane najviših javnih funkcionera.

Naravno da nijesmo imali očekivanje i iluziju da će direktor ASK-a Sreten Radonjić i pomisliti da ugrozi bilo koji interes Đukanovića i da će početi da radi u skladu sa zakonom baš po prijavi protiv Đukanovića.. Ipak, zanimljivo je vidjeti sa koliko ažurnosti i poniznosti Sreten Radonjić sprovodi svoju ulogu zaštitnika korupcije najviših funkcionera vladajuće partije.

Zapanjujuće je vidjeti da ne postoji granica do koje su ASK i njen direktor spremni da se javno ponize i kompromituju samo da bi Đukanoviću pokazali da može da računa na njih, bez obzira koliko puta i na koji način kršio zakon. Javno saopštenje da nije poklon plaćanje tuđih – Đukanovićevih računa u iznosu od 17 hiljada eura, predstavlja svojevrstan skandal i vrijeđa zdrav razum svakog građanina Crne Gore.

Radi javnosti ponavljamo da zahtjevom za pokretanje postupka Đukanoviću nije stavljeno na teret to što posjeduje platnu karticu Atlas banke, već to što je iznos od skoro 17 hiljada eura, koje je Đukanović potrošio koristeći karticu, za njegov račun izmirila banka i što taj prihod Đukanović nije prijavio u izvještaju Agenciji. Možda su životni stil i apetiti najviših javnih funkcionera, uključujući Mila Đukanovića i Sretena Radonjića, učinili da oni ne smatraju poklonom iznos od 17 hiljada eura, ali je činjenica da se radi o usluzi koju zakon definiše kao poklon.

Posebno je zanimljivo kako je to ASK utvrdila da se ne radi o usluzi koja je Đukanoviću učinjena u vezi sa vršenjem javne funkcije, jer nije sproveden postupak utvrđivanja bilo koje, pa ni te činjenice. Očigledno je da ASK i njen direktor nijesu smjeli ni da pomisle da od Đukanovića traže izjašnjenje i da provjere zašto bi to neko plaćao njegove račune. Umjesto toga, javno su demonstrirali snishodnjivost i lojanost Đukanoviću, ne pokušavajući čak ni formalno da sprovedu postupak propisan zakonom.

Ovakvom praksom Agencija za sprječavanje korupcije pokazuje da su institucije za sprječavanje i suzbijanje korupcije zarobljene od strane korumpiranih funkcionera i da su najveća kočnica razvoju crnogorskog društva.

Dejan Milovac
Direktor Istraživačkog centra
MANS

Komentari su isključeni.