Spiskovi osoba u samoizolaciji: Radonjićeva Agencija klimnula na zahtjev NKT

0

Savjet Agencije za zaštitu ličnih podataka, bez rasprave je donio mišljenje i uvažio zahtjev Nacionalnog koordinacionog tijela (NKT) – da se objave spiskovi osoba u samoizolaciji.

Prema zapisniku sa sjednice održane u subotu 21. marta u popodnevnim časovima, jedina tačka dnevnog reda bio je zahtjev NKT u kome traže mišljenje Agencije u vezi sa objavljivanjem spiskova osoba u samoiziolaciji, a na koji je Savjet AZLP iste večeri pozitivno odgovorio.

Iz zapisnika sa sjednice AZLP

“NKT navodi da je pojava koronavirusa i njegovo širenje u Crnoj Gori, dovela do velikog broja lica kojima je Zdravstveno-sanitarna inspekcija propisala mjere samoizolacije. I pored brojnih preduzetih mjera informisanja i edukacije javnosti, kao i preporuka i naredbi koje je donijelo NKT, registrovane su i brojne pojave nepoštovanja propisane mjere. NKT smatra da bi se javnim objavljivanjem ličnog imena i mjesta boravka lica koja se nalaze u samoizolaciji, značajno doprinijelo unapređenju poštovanja mjera samoizolacije, a sve u cilju zaštite javnog zdravlja, ukoliko je to saglasno sa Zakonom o zaštiti podataka o ličnosti”, stoji u zapisniku sa sjednice Savjeta AZLP, kojoj su prisustvovala dva od tri člana – predsjednik Sreten Radonjić i Bojan Obrenović i pomoćnik direktora Sabahudin Delić.

Sa istovjetnim zaključkom, ti članovi Savjeta AZLP podržali su objavljivanje spiskova.

Zapisnik sa te vanredne sjednice dobio je MANS na osnovu Zakona o slobodnom pristupu informacijama.

Više organizacija civilnog sektora osudilo je tu mjeru NKT i pozitivno mišljenje Savjeta AZLP, tvrdeći da se radi o kršenju osnovnih ljudskih prava. Ustavni sud se nije oglašavao, a zaštitnik ljudskih prava Siniša Bjeković objasnio je ranije da ta institucija ne može da se miješa u rad drugih nezavisnih i samostalnih organa.

Direktor Istraživačkog centra MANS-a Dejan Milovac kazao je juče “Vijestima” da je “sasvim očigledno da ovakva primjena Zakona o zaštiti podataka o ličnosti nešto što predstavlja apsolutni manir Sretena Radonjića”.

“I sada je iznova jasno zašto je bio najbolji kandidat za funkciju koju obavlja u Savjetu AZLP. Ovakvim mišljenjem je napravljen opasan presedan za sve buduće zloupotrebe ličnih podataka, a način na koje je donijeto nosi svojevrstan potpis Radonjića koji smo imali mnogo puta da vidimo dok je bio na čelu Agencije za sprečavanje korupcije. Policijski manir kojeg Radonjić evidentno ne može da se otrese, biće presudan u radu ovog tijela i u narednom periodu”, poručio je Milovac.

Izvor: ND Vijesti

Komentari su isključeni.