Sud potvrdio da je policija nezakonito hapsila zaposlene u MANS-u

1

Osnovni sud u Podgorici donio je presudu kojom se država obavezuje da zasposlenima u MANS-u koji su prošle godine nezakonito uhapšeni zbog protesta ispred Skupštine Crne Gore zbog povećanja PDV-a, isplati naknadu štete u iznosu od po 300 eura.

Presudom je utvrđeno da je policija prošle godine nezakonito lišila slobode šest zaposlenih u MANS-u, da ih nije obavijestila o razlozima i osnovu optužbi protiv njih, niti o pravima koja imaju, te da su službenici policije koji su izvršili hapšenje davali međusobno kontradikorne iskaze, što ukazuje da nijesu uopšte znali razloge i osnov lišenja slobode.

Iz provedenih dokaza sud je utvrdio da je policija prilikom hapšenja i zadržavanja tužilaca prekršila Evropsku konvenciju za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda, Ustav Crne Gore i zakone Crne Gore.

Takođe, sud je u presudi naveo da su tužioci, kao mladi i obrazovani ljudi, odabrali način izražavanja i istraživanja postupanja državnih organa na osnovu prava koja im daju Ustav Crne Gore i Evropska konvencija za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda.

Tako je još jednom potvrđeno da je država zaposlenima u MANS-u povrijedila čitav korpus osnovnih ljudskih prava propisanih Ustavom i Evropskom konvencijom i to pravo na slobodu, pravo na obavještenje o optužbama i o drugim pravima koja imaju i pravo na branioca.

Ohrabruje činjenica da su crnogorski sudovi počeli da primjenjuju Evropsku konvenciju i standarde utvrđene u praksi Evropskog suda za ljudska prava, ali i dalje zabrinjava to što institucije zadužene za otkrivanje i suzbijanje kriminala represivni aparat nezakonito usmjeravaju prema onima koji ukazuju i otkrivaju korupciju i kriminal.

Na kraju, očekujemo da Viši sud u Podgorici takođe primijeni evropske standarde i potvrdi ovu presudu, posebno kod činjenice da zakonski zastupnik države nije ni tokom postupka, ni u žalbi na presudu, osporio ili prigovorio bilo kom dokazu i navodu tužbe.

MANS

1 Comment

  1. Tuzna je ta chinjenica da crnogorska policija ne poshtuje Ustav Crne Gore i Evropska konvencija za zashtitu ljudskih prava i osnovnih sloboda.