Sudije manipulišu propisima i ignorišu 30.000 potpisa

0

Gradjanski front i više uglednih pravnika zatražilo je  danas od  Ustavnog suda da poništi svoj Poslovnik o radu jer je njegovom zloupotrebom odložio hitno postupanje povodom predloga za ukidanje Zakona o taksama euro po euro.

U inicijativi, koju je potpisalo 14 pravnika, precizira se da je Ustavni sud u svom Poslovniku propisao pravila postupka koja su već bila predvidjena Zakonom o Ustavnom sudu štoje nedopustivo.

Naime, Zakon o Ustavnom sudu propisuje da taj sud inicijativu može dostaviti na izjašnjenje učesnicima u postupku i odrediti im rok za to, ali i ne mora.

Medjutim, Ustavni sud je promjenio ta pravila pa je svojim Poslovnikom propisao drugačija primjenljiva pravila u slučaju potreba Prve familije i njenih sponzora i prijatelja, propisujući rok od 30 dana u kome moraju čekati izjašnjenje Skupštine i Vlade.

To znači da je Ustavni sud prekršio Zakon i Ustav donoseći svoja interna pravila kojima uređuje postupak. A  upravo na osnovu toga on već skoro mjesec dana toleriše pljačku gradjana taksama euro po euro ignorišući inicijativu Gradjanskog fronta da je zaustavi i ukine.

Ustavni sud naime čeka mišljenje Skupštine i Vlade o Zakonu o taksama, ignorišići hitnost postupanja jer je predlog protpisalo 26 poslanika čime je postupak već pokrenut i čime je Ustavni sud bio u obavezi da na prvoj sjednici donese odluku.

I dok sudije i poslanici vladajuće koalicije prebacuju 30.000 potpisa i inicijativu Gradjanskog fronta kao ping pong lopticu,  gradjani su dužni da plaćaju po nekoliko eura mjesečno kako bi popunili rupe u budžetu koje su napravili prijatelji i saradnici Prve familije.

Sramno je da sudije Ustavnog suda kojima je dužnost da štite ustavni poredak upravo prvi izigravaju zakone, kako bi bili saučesnici u pljački gradjana Crne Gore.

Zahtjevamo od njih da hitno ukinu interne propise koje su donijeli kako bi izigrali pravnu proceduru i da prije nego odu na ljetovanje prekinu još jedno maltretiranje gradjana za račun Vlade zarobljene mrežom organizovanog kriminala i Prve familije.

Inicijativu za ocijenu ustavnosti i zakonitosti Poslovnika Ustavnog suda potpisali su Veselin Radulović, Dalibor Kavarić, Djordje Blažić, Daliborka Knežević, Mirjana Camović, Dražen Medojević, Kolja Camaj,Momčilo Sekulić, Jovan Poleksić, Makedonka Kasalica, Budimir Darmanović, Vojislav Adamović, Slavko Maraš, Angel Gojčaj.

Gradjanski front

Komentari su isključeni.