Tajna služba ne ferma sud

0

Iz Agencije juče stigao odgovor na pitanje “Vijesti” – zašto je sporazum proglašen tajnim i zbog čega ta institucija odbija da ga dostavi sudu

Sudija podgoričkog Osnovnog suda Simo Rašović direktno će se obratiti Agenciji za nacionalnu bezbjednost (ANB), zahtijevajući dostavljanje tajnog sporazuma između tajne policije i Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP).

To će učiniti nakon što je Agencija odbila da mu preko  punomoćnika dostavi sporni sporazum, ponovo se  pozivajući na tajnost podataka.

Na prošlom ročištu sudija je  naložio da mu u roku od 15 dana dostave sporazum, prema kojem tajna služba ima neograničen i stalan pristup ličnim i drugim podacima koji se nalaze u elektronskoj bazi MUP-a.

Iz Agencije juče nije stigao odgovor na pitanje “Vijesti” – zašto je sporazum proglašen tajnim i zbog čega ta institucija  odbija da ga dostavi sudu.

Suđenje je odloženo za januar sljedeće godine.

Sudija je nedavno vratio na početak postupak po tužbi MANS-a protiv MUP-a i ANB-a.

To je učinio na zahtjev ANB-a, čiji predstavnici su tražili da se uključe u postupak.

Iz Agencije su tražili  da se kao posebno pravno lice uključe u proces, jer su do sada u postupku bili samo MANS i država, koja je zastupala interese MUP-a.

Iz MANS-a su podnijeli tužbu protiv MUP-a i ANB -a, tražeći da se Sporazum proglasi ništavim.

Predstavnici države, međutim, kažu da ne vide ništa sporno u tome i navode da je tužbeni zahtjev neosnovan.

Nešto slično tvrde i u ANB-u, saopštavajući  da su sve radili po zakonu.

U tužbi direktorice MANS-a Vanje Ćalović, i Dejana Milovca i Veselina Bajčete piše da je Sporazumom, od februara 2014. godine, službenicima ANB-a omogućeno da po sopstvenoj procjeni preuzimaju podatke o državljanstvu, ličnim kartama, prebivalištu, biračkom spisku, matičnim brojevima, vozilima…

Preuzeto sa portala Vijesti

Komentari su isključeni.