Taoci smo političkih interesa

0

Ustavni sud od septembra nema kvorum, samim tim nije ni funkcionalan. Bez Ustavnog suda blokiran je veći broj procesa u državi, a izvršna direktorica MANS-a, Vanja Ćalović, nema dilemu – glavni krivci su parlamentarne partije.

Ustavni sud od septembra nema kvorum, samim tim nije ni funkcionalan. Bez Ustavnog suda blokiran je veći broj procesa u državi, a izvršna direktorica MANS-a, Vanja Ćalović, nema dilemu – glavni krivci su parlamentarne partije.

“Svi smo mi taoci njihovih političkih dogovora i političkih interesa, zbog toga što se nekome ne ide na izbore, jer ga je strah kakve će rezultate da ima i hoće li moći da ostvari rezultate koje je imao na poslednjim izborima”, kazala je Ćalović.

Da se blokadom institucija izbjegavaju izbori, ocjenjuje i analitičar Aleksandar Dragićević. Kaže da partijama odgovara da je država u nekoj formi destabilizacije.

“Vidimo da se pominje koncentraciona vlada. Crna Gora počinje da liči na seminarski rad studenta političkih nauka, probali smo manjinsku, ekspertsku, sad koncentracionu, da se opet pojavljuju spiskovi, ubacivanje po dubini i tome slično, dok se oni ne dogovore, određenima koji nemaju cenzus ili imaju svega par odsto podrške, odgovara da ostanu na vlasti”, navodi Dragićević.

Vremena za dogovor o sudijama Ustavnog suda je bilo, saglasni su naši sagovornici. No, partije su čekale dan pred glasanje da se dogovoru da posljednja šansa.

“Jako i krajnje neodgovorno. A neodgovoran je odnos političkih elita sve ove godine, ne mjeseci, nego godine, jer su znali da se u jednom trenutku te sudije moraju izabrati. Nije dovoljno da se izabere samo jedan sudija Ustavnog suda, jer šta ćemo da radimo ako se neko razboli ili slično, već je potrebno odabrati sve sudije. Da podsjetim da imamo preko 3.000 predmeta na čekanju i preko 250 inicijativa za ocjenu ustavnosti”, dodaje Dragićević.

“Mislim da je potpredsjednik Vlade i lider SNP najiskrenije odgovorio na to pitanje, kada je rekao da sudije Ustavnog suda treba dijeliti po političkoj osnovi. To je razlog zašto mi svi čekamo da se političari dogovore oko toga kako će podijeliti po dubini sudije Ustavnog suda. U ovom trenutku tog dogovora nema, jer svi znamo da u US postoje dvoje sudija koji su veoma bliski bivšem režimu i jedan, koji je blizak novoj vlasti i sada se pregovara oko toga kako će se izvesti matematika da tu neko ima političku većinu, a ne da se nađu sudije, koje će obezbijediti da se sprovodi Ustav”, smatra Ćalović.

Pred poslanicima će se sjutra naći četiri kandidata za sudije, koji treba da budu izabrani tropetinskom većinom, odnosno sa 49 glasova od ukupno 81. To znači da, pored poslanika vladajuće većine, izbor treba da podrži bar još osam poslanika opozicije.

Izvor: RTCG

Komentari su isključeni.