Upravni sud donio još jednu odluku u korist MANSa: Ponovo provjeriti imovinu policajca Bakovića

0

“Od Agencije smo zatražili da u skladu sa Zakonom o sprečavanju korupcije procesuira Bakovića i informiše javnost o tom postupku. Važno je napomenuti da bi upravo Agencija morala da bude prva adresa za prepoznavanje promjena u životnom stilu državnih funkcionera, sa posebnom pažnjom na one javne funkcje koje su izuzetno osjetljive na korupciju i uticaj organizovanih kriminalnih grupa”, poručuje Milovac.

Izvor: ND Vijesti

Upravni sud poništio je rješenje Agencije za sprečavanje korupcije (ASK) kojim je odbila kao neosnovanu inicijativu Mreže za afirmaciju nevladinog sektora (MANS) da utvrdi na koji način je bivši visoki funkcioner Uprave policije Enis Baković 2015. stekao plac i vikendicu na Žabljaku.

Enis Baković, Foto: Boris Pejović

Agencija je inicijativu MANS-a odbila kao neosnovanu, pod izgovorom da je Zakon o sprečavanju korupcije počeo da se primjenjuje od 1. januara 2016.

Upravni sud je Agenciji naložio Agenciji da ponovi postupak i donese novo, zakonito rješenje.

Taj sud je još jednom ponovio stav da je Agencija pravna nasljednica, a time i preuzima “prava, obaveze, dokumetaciju, registre,…” Komisije za sprečavanje sukoba interesa.

U inicijativi MANS-a, koju je Agencija odbila, navodi se da je Baković 2015. kupio vikendicu i plac na Žabljaku, površine 58 i 267 metara kvadratnih, ali da te godine nije prijavio kredit ili ušteđevinu, a da njegovi prihodi nijesu bili dovoljni za trgovinu te nekretnine.

U inicijativi iz 2020, MANS još precizira da je Baković 2015. obaljao funkciju zamjenika državnog tužioca u Osnovnom državnom tužilaštvu, te da je tokom te godine zaradio 13.296 eura.

”U konkretnom slučaju, tužena (Agencija za sprečavanje korupcije) podnijeti zahtjev nije odbila kao neuredan ili nerazumljiv, već se pozvala na član 38 Zakona o sprečavanju korupcije i dnijela odluku kojom je odbila zahtjev kao neosnovan, nalazeći pri tome, kao proizlazi iz pobijenog rješenja, pozivajući se na odredbu člana 78, kojom je regulisano pitanje nadležnosti Agencije. Postupajući na navedeni način, tužena je povrijedila ppravila procesnog prava, s obzirom na to da donošenju osporenog rješenja nije prethodio postupak utvrđivanja činjenica značajnih za donošenje meritorne odluke”, stoji u presudi Upravnog suda.

Direktor Istraživačkog centra MANS-a Dejan Milovac kazao je “Vijestima” da se radi o “još jednoj presudi Upravnog suda u nizu, koja iznova pokazuje da je nedostatak političke volje još uvijek ključni problem u radu Agencije, ali i dalje potvrdu nalaza Evropske komisije iz posljednjeg izvještaja o napretku Crne Gore – da ova institucija i dalje ima problem sa selektivnošću u postupanju prema javnim funkcionerima”.

”ASK se još jednom proglasila nenadležnom za postupanje, iako je Upravni sud već nekoliko puta dosada donio pravosnažne presude kojima je potvrđeno da je Agencija pravna nasljednica prethodne Komisije za sprečavanje konflikta interesa, te da mora postupati i po predmetima koji se odnose na period prije 2016. Uz slično obrazloženje, ASK se već oglasila nenadležnom u više slučajeva koji se odnose na neobjašnjenu imovinu i poklone najviših državnih funkcionera, uključujući predsjednika Crne Gore, Mila Đukanovića, ali i onih protiv koji je nadležno tužilaštvo kasnije podizalo optužnice upravo zbog sumnje u korupciju”, kazao je Milovac.

Prema njegovim riječima, kada je u pitanju konkretan slučaj policijskog funkcionera Enisa Bakovića, čije ime se pominje u transkriptima EUROPOL-a o vezama policije sa kavačkim klanom, “istraživanje MANS-a je pokazalo da on u momentu kupovine sporne vikendice na Žabljaku nije imao zvanično prijavljenih prihoda iz kojih je to mogao finansirati”.

”Zbog toga smo od Agencije i zatražili da u skladu sa Zakonom o sprečavanju korupcije procesuira Bakovića i informiše javnost o tom postupku. Važno je napomenuti da bi upravo Agencija morala da bude prva adresa za prepoznavanje promjena u životnom stilu državnih funkcionera, sa posebnom pažnjom na one javne funkcje koje su izuzetno osjetljive na korupciju i uticaj organizovanih kriminalnih grupa”, poručuje Milovac.

On ističe da, osim očiglednih problema sa kadrovskim rješenjem na samom čelu Agencije, sve su izraženiji problemi i sa zakonskim okvirom koji reguliše oblast evidencije zvaničnih prihoda i imovine, a koji trenutno omogućava brojne zloupotrebe”.

”Gotovo dvije godine nakon smjene prethodne vlasti koja je kreirala takav sistem, još uvijek nemamo političku volju u dovoljnoj količini da se konkretne reforme u ovoj oblasti zaista i dese”, zaključio je Milovac.

Nakon svega što smo od EUROPOL-a dobili kao potvrdu sumnjivog ponašanja pojednih policijskih funkcionera, ovolika pasivnost Agencije postaje sve izraženiji problem kada je u pitanju odgovor sistema na sve izraženiji prodor struktura organizovanog kriminala u redove državnih organa”, poručio je Milovac.

Nosio sat vrijedan godišnje policijske plate

Nekadašnjeg pomoćnika direktora Uprave policije Enisa Bakovića reporteri “Vijesti” 2019. fotografisali su sa skupocjenim ručnim “rolex” satom, plaćenim više nego što je tada iznosila godišnja plata policajaca.

foto: Boris Pejović

On je mjesecima odbijao da odgovori redakciji u vezi sa tim satom, a u emisiji “Načisto” rekao je da novinarki nikada neće odgovoriti na pitanja o tome.

Ipak, svom tadašnjem šefu Veselinu Veljoviću u izjašnjenju je napisao da je sat “Rolex” koji posjeduje – original, ali da ga je od srodnika kupio za manje od 5.000 eura i da zato nije morao da ga prijavi Agenciji za sprečavanje korupcije.

Baković je u tom izjašnjenju napisao i da nema “Rolex” model “Cellini”, ni skupocjeni sat švajcarskog brenda “Brequet Tourbillon” ali da duže posjeduje časovnik “Frederique Constant” i sat brenda “Longines”.

”Istina je da posjedujem original sat marke ‘Rolex’, model ‘Submariner Date’, koji sam zakonito stekao – kupovinom od srodnika u maju 2017. po cijeni u odnosu na koju nije postojala zakonska obaveza da ga prijavim, o čemu imam i dokaze. Dakle, riječ je o korišćenom satu, u dobrom stanju, koji više od dvije godine transparentno koristim. Imajući u vidu visinu cijenu sata koju sam platio, nije postojala, niti postoji zakonska obaveza da to prijavim Agenciji shodno članu 24 Zakona, kojim je, između ostalog, propisana obaveza prijave pokretnih stvari čija vrijednost prelazi 5.000 eura”, napisao je Baković u izjašnjenju Veljoviću.

Njegovo izjašnjenje dostavljeno je kao odgovor “Vijestima” koje su tadašnjeg prvog crnogorskog policajca pitale da li će, kao njegov direktno pretpostavljeni, tražiti od Bakovića da objasni jesu li ručni časovnici koje nosi originali luksuznih brendova ili replike, ali i da li će protiv njega pokrenuti postupak ukoliko nosi replike luksuznih satova i suspendovati ga zbog neprijavljivanja krivičnog djela. Jedno od pitanja bilo je i da li će od Bakovića, ukoliko se utvrdi da su njegovi satovi orignial, vrijedni po više hiljada eura, tražiti da dokaže njihovo porijeklo.

Komentari su isključeni.