Vlada Igora Lukšića radi u interesu tajkuna

1

Najnovije poskupljenje goriva i najave da će porasti cijena električne energije pokazuju da Vlada Igora Lukšića čuva monopole i radi u interesu tajkuna, a građani to sve skuplje plaćaju.

Jugopetrol ni godinama nakon privatizacije nema konkurenciju, a Elektroprivreda Crne Gore (EPCG) je dokapitalizovana kao monopolska kompanija. Premijer Igor Lukšić javno je obećavao da će Vlada obezbijediti bar još jednog distributera goriva kako ne bi bilo zloupotreba, ali se to ni do danas nije desilo.

Prilikom privatizacije EPCG obećavali su ulaganja u modernizaciju mrežu, što bi nas oslobodilo plaćanja velikih tehničkih gubitaka, a ulaganja su obećavali i kada su prodali Jugopetrol. Međutim, ni u jednoj, ni u drugoj monopolskoj kompaniji nema ozbiljnijih ulaganja i ugovori o privatizaciji se već krše.

U slučaju EPCG očigledno je da korist od dokapitalizacije ima Prva banka i Aco Đukanović, jer se u njoj drži 60 miliona eura italijanskog partnera A2A, koje su trebale da budu uložene u modernizaciju mreže. Do danas niko ne vodi istragu zašto novac nije uložen u modernizaciju.

Od privatizacije Jugopetrola koristi je imao Mark Harison, koji je bio konsultant u procesu privatizacije. Zbog čitavog postupka tužilaštvu su podnošene i krivične prijave, ali rezultata nije bilo.

I u jednom i u drugom slučaju nakon privatizacije ovih monopola cijene i goriva i električne energije stalno rastu.

Takođe, do danas nemamo ni osnovnih informacija o privatizaciji Jugopetrola, ali sa druge strane, ono što znamo o načinu formiranja cijene električne energije je vrlo zabrinjavajuće.

I dok nam iz Regulatorne agencije za energetiku (RAE) poručuju da će se cijena struje utvrđivati po evropskim pravilima, kriju od javnosti činjenicu da namjeravaju da na teret građana hoće da prebace najavljene investicije EPCG i Prenosa, odnosno njihovih strateških partnera A2A i Terne.

Naime, namjeravaju da nam dodaju posebnu stavku na računima za struju kojom ćemo energetskim kompanijama plaćati njihove višemilionske investicije, poput izgradnje dalekovoda za podmorski kabl. A oni će potom našu struju izvoziti u Italiju i tamo preprodajom papreno zarađivati.

Ni Lukšić, niti predstavnici RAE ne objašnjavaju zašto su dovodili „strateške” partnere kada mi treba da im plaćamo investicije, a novac za ulaganja se drži u Prvoj banci.

Pri svemu tome, premijer nas još podučava da nam je jedino oružje ekonomski rast i zato ga ponovo pitamo zar to nije njegov posao i zašto ga ne radi kako treba.

Jer, da je DPS-SDP Vladi bitan ekonomski rast oni ne bi dozvolili da nas Oleg Deripaska ucijenjuje, da nam bivši vlasnici Željezare prijete međunarodnim arbitražama, da nam tovare milionske dugove propalih privatizacija koje su vodili Milo Đukanović, Igor Lukšić, Branimir Gvozdenović, Branko Vujović, braća i sestre!

Zato, Igor Lukšić i njegova Vlada treba da odmah eliminišu ugradnje u cijene ili da idu pošto nijesu spremni da stanu na stranu građana. Mi više nemamo vremena da čekamo pošto nam svakodnevno stižu novi nameti i računi njihovih korupcija.

MANS

1 Comment