ZA NEDELJU DANA PODIJELILI 59 HILJADA EURA IZ BUDŽETSKE REZERVE

0

Pozivamo poslanike da ne usvoje Rebalans Budžeta kojim se uoči izbora dodatno povećava budžetska rezerva

 

Za samo nedelju dana iz budžetske rezerve je isplaćeno 59 hiljada eura raznih pomoći fizičkim licima u toku predizborne kampanje. Preko 80% tih sredstava je isplaćeno građanima opština u kojima se održavaju lokalni izbori.

 
Pozivamo poslanike da ne podrže predloženi Rebalans kojim se povećava budžetska rezerva za preko 18 miliona eura, jer ova Vlada očigledno nastavlja sa lošom praksom prethodnog režima da ta sredstva bez ikakvih kriterijuma dijeli u predizbornom periodu.

U periodu od 12. do 18. septembra 2022. godine iz budžetske rezerve su isplaćivana sredstva pojedincima na osnovu Odluka Vladine Komisije za raspodjelu dijela sredstava budžetske rezerve čiji predsjednik je Ervin Ibrahimović, a njegov zamjenik Aleksandar Damjanović.

Isplaćena je pomoć za 118 lica iz 16 opština koja je u prosjeku iznosila oko 500 eura po osobi. Najviše novca je dato građanima opština u kojima se održavaju izbori. Tako je u Podgorici za nedelju dana podijeljeno preko 25 hiljada eura za 52 lica, u Rožajama 12 hiljada eura na 22 lica, u Baru pet hiljada za 11 lica. U ostalim opštinama u kojima se održavaju izbori (Bijelo Polje, Budva, Pljevlja, Kolašin, Plav, Tivat, Danilovgrad) podijeljeno je skoro šest hiljada eura za 11 lica.

Odlukama Vladine Komisije je odobrena isplata sredstava fizičkim licima za prevazilaženje teške materijalne situacije, liječenje i školovanje na osnovu Pravilnika o bližim kriterijumima za korišćenje sredstava tekuće i stalne budžetske rezerve.

Taj Pravilnik je donijela Vlada DPS-a još 2009. godine, osim visine iznosa on ne definiše nikakve kriterijume na osnovu kojih se sredstva trebaju dodjeljivati. Upravo na taj način su u prethodnom periodu vršene brojne zloupotrebe budžetske rezerve za socijalna davanja u predizbornom periodu.

Naime, tim Pravilnikom se omogućava zaobilaženje niza zakona i propisa, na osnovu kojih institucije procjenjuju da li je nekom građaninu potrebna pomoć, a umjesto toga odluku donose političari i to bez bilo kakvih kriterijuma.

Zbog takvih praksi Zakonom je zabranjeno da se sredstva budžetske rezerve koriste za pomoć pojedincima u izbornim godinama, ali je ta odredba suspendovana zbog odluke o epidemiji COVID-a koja je i dalje na snazi.

Zahvaljujući tome sada Vlada u tehničkom mandatu nastavlja da uoči lokalnih izbora dijeli novac građanima, bez bilo kakvih kriterijuma.

Ta Vlada istovremeno predlaže Rebalans Budžeta kojim sredstva budžetske rezerve povećava za 18,2 miliona eura. Za dio tog novca tvrdi da će biti potrošen za Fonda za zdravstvstveno osiguranje i jačanje bezbijedonosne informatičke infrastrukture, ali nema nikakvog obrazloženja za povećanje budžetske rezerve od 8,7 miliona eura.

Zbog toga pozivamo poslanike da ne podrže Rebalans budžeta jer su u njemu skrivena povećanja potrošnje koja mogu biti od uticaja na birače u predizbornoj kampanji za lokalne izbore.

Komentari su isključeni.