Zahtjev za hitnu sjednicu Odbora za ekonomiju, finansije i budžet oko mogucih izbornih zloupotreba

0

MANS je danas svim članovima Odbora za ekonomiju, finansije i budžet Skupštine Crne Gore uputio predstavku kojom se traži hitno zakazivanje sjednice tog radnog tijela koja će biti posvećena mogućim zloupotrebama državnih resursa u oblasti avio-saobraćaja za potrebe predstojeće izborne kampanje, odnosno besplatnom dovođenju crnogorskih birača u Crnu Goru kako bi glasali za partiju na vlasti na predstojećim lokalnim izborima.

MANS je u poslednjih nekoliko dana od više desetina građana dobio brojne prijave da aktivisti partije na vlasti pozivaju naše građane koji žive u inostranstvu i nude im besplatan povratni avio prevoz u Crnu Goru, samo kako bi glasali na predstojećim lokalnim izborima koji su zakazani za 25. maj 2014. godine za ovu partiju. Ovu pojavu prijavili su nam kako građani koji žive u Crnoj Gori, a kojima je rodbina iz inostranstva ukazala na pozive od strane aktivista na vlasti i ponude besplatnog prevoza, tako i brojni ljudi iz dijaspore koji su nas lično kontaktirali.

Prema njihovim riječima, nuđene su dvije vrste besplatnog “paket aranžmana”. Za studente i one koji imaju više slobodnog vremena u inostranstvu, nuđen je dolazak u Crnu Goru pet dana pred izbore i ostanak do nedelje ili ponedeljka veče nakon izbora, kako bi mogli cijelu sedmicu da provedu sa rodbinom i prijateljma u našoj zemlji. Za one sa manje slobodnog vremena nuđen je dolazak u petak veče ili u subotu, neposredno pred izbore, a povratak u nedelju ili ponedeljak nakon što se izbori završe.

Imajući u vidu sve navedeno, te činjenicu da je većini građana koji su nam se javili rečeno da će u Crnu Goru biti besplatno prevezeni letovima nacionalne avio kompanije Montenegro Airlines, MANS je od Odbora zatražio da izvrši kontrolno saslušanje Daliborke Pejović, predsjednice Upravnog odbora Montenegro Airlines-a i da od Aerodroma Crne Gore, Agencije za civilno vazduhoplovstvo i Kontrole leta zatraži hitno dostavljanje informacija o svim letovima koji su planirani i/ili realizovani nedelju dana prije i dva dana nakon izbora, uključujući redovne i čarter linije svih avio prevoznika;

Odboru smo takođe sugerisali utvrdi da li je, zbog predstojećih lokalnih izbora, došlo do povećanog broja letova u Crnu Goru, posebno posredstvom nacionalne avio kompanije i ko snosi troškove tih letova, tj. da li su letovi finansirani iz budžeta pa time došlo do zloupotrebe javnih sredstava, ili se letovi finansiraju na neki drugi način i ko sve to plaća. Takođe, Odboru smo preporučili da usvoji relevantna mišljenja i zaključke i spriječi sva moguća nezakonita ponašanja i nezakonito trošenje novca svih građana za potrebe partije na vlasti u susret lokalnih izbora, te da nam omogući učešće na sjednici kada se bude raspravljalo o navodima iz naše predstavke kako bismo im predočili sve relevantne informacije do kojih smo došli.

Pozivamo Odbor da hitno, najkasnije u toku dva naredna dana održi sjednicu na ovu temu, da pribavi relevantne informacije od državnih organa, da sasluša predsjednicu Upravnog odbora Montenegro Airlines-a i donese adektvatne zaključke kako bi se na vrijeme, odnosno prije izbora, spriječile nezakonite prakse ukoliko one postoje.

Vuk Maraš
Direktor Monitoring programa

Komentari su isključeni.