Za preko 70% inicijativa odgovor MUP-a još uvijek nije dostavljen

0

MANS je danas završio analizu svih zapisnika o inspekcijskom nadzoru biračkog spiska koji su od dana podnošenja inicijativa – 3. aprila 2013. godine, do danas dostavljeni podnosiocu Miodragu Lekiću.

Rezultat navodnog inspekcijskog nadzora MUP-a, 16 dana nakon podnošenja inicijativa od strane Miodraga Lekića, pokazao je da de facto ni jedan slučaj nije riješen u skladu sa Zakonom. Za preko 70% inicijativa odgovor MUP-a još uvijek nije dostavljen, dok je u slučaju preostalih 30% navodno obrađenih inicijativa zatraženo ponavljanje postupka zbog kršenja pravila inspekcijskog nadzora.

Tako, ni u poslednjem setu zapisnika koje je MANS danas obradio inspektori Ministarstva nisu reagovali na sporne podatke koji bi i laiku, u najmanju ruku, ukazali na brojne propuste i nepravilnosti u biračkim spiskovima.

Tako je za više lica navedeno je da je došlo do promjena matičnog broja, pa su istim licima raniji matični brojevi zamijenjeni novim, iz kojih se zaključuje da su im promijenjeni i dan, mjesec i godina rođenja. Primjera radi licu Berišaj Toma, raniji JMBG 1303947215198 zamijenjen sa novim JMBG koji sada glasi 1503945218024. U zapisnicima ipak nije pojašnjeno na koji način i zbog čega su licima promijenjeni jedinstveni matični brojevi, odnosno fali opis činjeničnog stanja.

Da inspekcijska kontrola nije izvršena na način koji je propisan zakonom ukazuje i činjenica da MUP nije našao spornim ni podatak da dva lica imaju isto ime i prezime i identičan matični broj, ali se, kako se navodi u zapisniku, ipak radi o dvije različite osobe. Takav je slučaj dva lica sa imenom Mugoša Zoran, za koje se u zapisniku konstatuje sledeće: „Kontrolom je utvrđeno da nije riječ o istim osobama. Naime, MUGOŠA ZORAN JMB: 1403964210226 je od oca Filipa i majke Mitre, u Crnoj Gori ima prebivalište od 21. 09. 1982. godine, MUGOŠA ZORAN JMB 1403964210226 od oca Veselina i majke Ljubice, i u Crnoj Gori ima prijavljeno prebivalište 17. 07. 1981. godine.

Ove, ali i sijaset drugih nepravilnosti koje inspektorima MUP-a nisu bile problematične, te činjenica da inspekcijski nadzor, iako je morao biti završen u roku od 24 sata, ni do danas nije okončan, dovoljan su razlog da ministar Raško Konjević već danas podnese ostavku, i da ne čeka da neki od predsjedničkih kandidata traži njegovu smjenu zbog kršenja njihovih osnovnih prava iz izbornog procesa.

Umjesto da kao odgovoran političar prvo smijeni sve u MUP-u koji su doprinijeli ovako brutalnom kršenju zakona o biračkim spiskovima i inspekcijskom nadzoru, a da na kraju i sam podnese ostavku, Konjević se već danima krije od medija i javnosti, kako ne bi morao da odgovara na pitanja o javašluku i bezakonju koji se već danima dešavaju u MUP-u.

Ipak, dužni smo da podsjetimo Konjevića da u zemljama Evropske unije, kojima Crna Gora jednog dana planira da se pridruži, ministri za puno manje propuste podnose ostavke. Svakako, u tim zemljama za ovako velika kršenja fundamentalnih prava kao što su to prava iz izbornog procesa, funkcioneri završavaju i u zatvoru, pa je nesporno da će se jednog dana i pred našim institucijama pokrenuti pitanje krivične odgovornosti Konjevića i njegovih saradnika.

Iz tog razloga, još jednom pozivamo Konjevića da prvo hitno razriješi sa funkcije sve ljude u MUP-u koji su odgovorni za brutalna kršenja crnogorskih zakona, a da nakon toga i on sam podnese ostavku. Ovo je vrlo jasan test za Konjevića, koji će crnogorskim građanima na kraju pokazati da li je Konjeviću milija vladavina prava u Crnoj Gori za koju se deklarativno zalaže, ili pak kao što se sada čini, ministarska fotelja u koju je nedavno sjeo i beneficije koje ona sa sobom nosi.

MANS

Komentari su isključeni.