Crna Gora – Široko kritikovan zakon ne zaslužuje drugu šansu

0

Zajedno sa MANS-om, svojim partnerom u Crnoj Gori, Transparency International još jednom ponavlja svoje protivljenje neustavnim izmjenama i dopunama Zakona o tajnosti podataka, koje bi dovele do podrivanja zakona o slobodi pristupa informacijama i napora u borbi protiv korupcije u Crnoj Gori. Vlada je već jednom povukla nacrt zakona u martu ove godine, nakon kritika 25 crnogorskih nevladinih organizacija. Vlada sada predlaže “javnu raspravu” o nacrtu zakona sa identičnim tekstom kao onaj koji je nedavno povukla iz skupštinske procedure. Planirano je da se predložena javna rasprava održi u vidu jednog okruglog stola 9. jula 2019. godine.

Predložene izmjene zakona bi omogućile Vladi proglašavanje dokumenata tajnim ukoliko bi njihovo objavljivanje uticalo na “ostvarivanje funkcije organa”. Na taj način bi se ograničila i mogućnost kontrolisanja načina na koji državni organi proglašavaju podatke tajnim.

“Ovako drzak potez Vlade Crne Gore da progura ovaj zakon organizovanjem navodne javne rasprave je ciničan i zlonamjeran,” kazala je Delia Fereira Rubio, predsjedavajuća Transparency International. “Kao što smo već istakli, ne smije se ni pod kojim uslovom zakonom omogućiti da Vladina agencija radi na korumpiran način pod velom tajni.”

U svom zadnjem izvještaju o Crnoj Gori, Evropska komisija navodi da prioritet Crne Gore treba da bude promjena rastućeg trenda proglašavanja podataka tajnim od strane javnih institucija, imajući u vidu da to sprječava efikasan nadzor od strane civilnog društva.

“Nema sumnje da je Vlada predložila ove izmjene zakona kako bi sakrila korupciju,” kazala je Vanja Ćalović Marković, izvršna direktorica MANS-a.

“Konkretne sudske presude su već potvrdile praksu proglašavanja informacija tajnim u cilju prikrivanja koruptivnih radnji. Crnogorska javnost ima Ustavom zagarantovano pravo na pristup informacijama u posjedu državnih organa. Uprkos jasnim preporukama da unaprijedi pristup informacijama od javnog značaja, Vlada sprovodi reforme unazad i sve više ograničava civilno društvo i medije. Sve ovo se dešava u zarobljenoj državi u kojoj ista elita vlada preko 30 godina.”

Transparency International i MANS insistiraju da se djelovi zakona koji su u suprotnosti sa Ustavom Crne Gore i Vladinim obavezama u sklopu međunarodnih ugovora uklone iz nacrta zakona. Svaka javna konsultacija o izmjenama i dopunama zakona treba da bude detaljno sprovedena sa ciljem da se omogući najveće moguće učešće.

Sekretarijat Transparency International-a
Berlin

Komentari su isključeni.