DIK bez opozicije riješio problem ličnih karata: Presjekao po volji DPS-a

0

Za mišljenje glasali članovi vladajuće koalicije, pošto Milan Radulović (Pozitivna) nije htio, stranka poslala Borisa Ćorsovića

Za Državnu izbornu komisiju (DIK) “nije relevantno” što građani nemaju biometrijsku ličnu kartu, pa je utvrdila da je regularno da sa važećom izađu na birališta 16.oktobra.

Činjenica da u  Zakonu o izboru odbornika i poslanika na jednom mjestu piše da je ona biometrijska, dok se drugdje to ne pominje, za DIK je “nerelevatno”. Oni su sinoć  utvrdili mišljenje da zakon ne treba mijenjati,  da su lične karte izdate zakonito i da nema prepreka za glasanje.

Time je okončana dilema  nakon što je ministar  unutrašnjih poslova Goran Danilović objavio da lične karte nijesu biometrijske, a da se  u pojedinim odredbama zakona pominje da se na osnovu njih glasa.

Za  stav DIK-a nijesu glasali članovi iz opozicije, kao ni Vlado Dedović (CEMI). Opozicija je napustila sjednicu u pauzi, nakon što je predsednik DIK-a Budimir Šaranović (DPS) podijelio  predlog koji ignoriše  nesklad zakonskih odredbi, a koji nije dostavio uoči sjednice sa ostalim materijalom.

Za opozicione partije, kako je nezvanično rečeno “Vijestima”, ovo je znak da neće biti povjerenja u izborni proces, a za Dedovića i MANS, koji je pratio sjednicu, dokaz  ignorisanja kontradiktornog Zakona o  izboru poslanika.

Za predlog  Šaranovića glasali su članovi iz vladajuće koalicije. Pošto Milan Radulović (Pozitivna) to nije podržao, nakon pauze došao je da glasa njegov zamjenik Boris Ćorsović.

Da važeće lične karte i zakon nijesu problem saopštio je ranije DPS.

Preuzeto sa portala VIjesti

Komentari su isključeni.