DIK i OIK da danas objave statističke izvještaje iz elektronskih uređaja sa svih biračkih mjesta

0

Jučerašnje izbore u Tivtu pratio je ogroman broj grešaka koje su se dešavale u vezi sa elektronskom identifikacijom birača, pa je u susret parlamentarnih izbora koji će se održati na jesen 2016. godine taj sistem potrebno značajno unaprijediti.

Naime, na samo pet biračkih mjesta, za koje je MANS uspio prikupiti statističke izvještaje iz uređaja za elektronsku identifikaciju birača, desilo se preko 800 grešaka u učitavanju ličnih dokumenata, što govori u prilog tome da je grešaka bilo pregršt i da ovaj sistem nije ni blizu toga da bude spreman za upotrebu na parlamentarnim izborima.

Umjesto što Opštinska izborna komisija (OIK) Tivat i Državna izborna komisija (DIK) dovode u zabludu građane izjavama kako je u elektronska identifikacija dobro funkcionisala, očekujemo da već danas objave statističke izvještaje iz elektronskih uređaja sa svih biračkih mjesta kako bi se utvrdio ukupan broj grešaka i kako bi se moglo utvrditi šta je dovelo do tih grešaka.

Zbog toga, potrebno je da OIK Tivat i DIK objave podatke o ukupnom broju grešaka koje su sę´desile u vezi sa elektronskom identifikacijom, ali i da od MUP-a zatraže da se utvrdi u kojem obimu su te greške rezultat manjkavosti tehnike a koliko je pomenutim greškama doprinijela činjenica da članovi biračkih odbora nisu bili kvalitetno obučeni da koriste uređaje.

Podsjećamo, nedovoljna obučenost članova biračkih odbora juče tokom cijelog dana bila je vidljiva ne samo u dijelu upotrebe uređaja za elektronsku identifikaciju birača već i kod sprovođenja osnovnih izbornih procedura. Tako na primjer, bilo je slučajeva povrede tajnosti glasanja koji su ostali nesankcionisani, neki birački odbori nisu znali da se ne može glasati sa starom ličnom kartom, zapisnici nisu adekvatno vođeni mnogo drugih stvari o kojima svmo juče detaljno izvještavali, što pokazuje da je i proces obučavanja značajno podbacio.

Zbog toga, pozivamo OIK Tivat i DIK da pruže sve relevantne informacije javnosti i da se na odgovoran način odnesu prema svim problemima koji su opteretili jučerašnji izborni proces, jer će nam se u suprotnom to vratiti kao bumerang na parlamentarnim izborima.

Sakrivanje istine o obimu grešaka koji se desio sa sistemom elektronske identifikacije kao i činjenice da članovi biračkih odbora nisu bili adekvatno obučeni direktno je suprotno javnom interesu, jer građani imaju pravo da znaju koliko je bilo grešaka i ko je odgovoran što su se te greške desile.

Zato, pozivamo DIK da u saradnji sa MUP-om identifikuje sve tehničke nedostatke uređaja za eletktronsku identifikaciju birača, kao i da zajedno što prije krenemo u proces obučavanja biračkih odbora za predstojeće parlamentarne izbore, kako bi se svi problemi na vrijeme mogli otkloniti.

MANS

Komentari su isključeni.