Direktor Uprave policije širi teorije zavjere

0

veljovicNadali smo se da direktor Uprave policije, Veselin Veljović ima dovoljno profesionalne i lične hrabrosti da svoje paušalne izjave konkretizuje i procesuira u sudskom postupku, umjesto da, poput trećerazrednog političara, širi teorije zavjere.

Poslednja izjava direktora policije u kojoj očitava lekcije medijima i „neke nevladine organizacije“ maltene optužuje za špijunažu svjedoči o njegovim ličnim demokratskim kapacitetima, ali i urušava ono malo kredibiliteta koji ima služba na čijem je čelu.

Komunističko-boljševičkom retorikom, prvi policajac je zamislio da disciplinuje novinare i aktiviste nevladinog sektora čiji rad mu nije po volji, jer ga pozivaju na odgovornost, pa se stiče utisak da mu je to prioritet u odnosu na gonjenje teških krivičnih djela organizovanog kriminala i razrješavanje ubistava i fizičkih napada na poslanike javne riječi.

Nikada gospodin Veljović nije bio tako oštar u izjavama koje su se odnosile na kriminalce koji su predmet opsežnih istraga drugih država zbog organizovanog šverca narkotika, nikada se nije tako obrušio na pojedince i organizovane grupe koje su nezakonito privatizovale crnogorsku privredu, na utajivače poreza ili, ne daj bože, na nekoga iz vrha izvršne vlasti ko je zloupotrijebio službeni položaj. Veljović trenira strogoću nad „nekim medijima i „nekim NVO“, čime svojim podređenima šalje jasan poziv na linč onih koji nisu po volji direktora policije.

Pošto vrlo dobro znamo da u Crnoj Gori nema mnogo medija i NVO koje se usuđuju da javno govore o organizovanim kriminalu i korupciji, nije teško zaključiti na koga Veljović cilja. Zbog toga vjerujemo da nespremnost direktora policije da svoje navode konkretizuje potvrđuje naše sumnje da on svojim izjavama pokušava da zastraši one koji ga pozivaju na odgovornost i da iza takvih navoda ne stoje, niti mogu stajati bilo kakvi dokazi.

Umjesto da vodi finansijske istrage i utvrdi porijeklo ogromne imovine nekih kriminalaca i aktuelnih političara, Veljović konstatuje da mu najveću brigu stvaraju finansije nekih NVO koje, po njegovim riječima, sebe smatraju nedodirljivim.

Uvjereni smo da gospodin Veljović vrlo dobro zna da naš rad finansiraju isti oni donatori koji daju sredstva i samoj Upravi policije, kao i drugim državnim strukturama. Bili smo predmet istraga Uprave za sprečavanje pranja novca, a nema inspekcije koja nije pomno i detaljno proučavala poslovanje MANS-a i drugih NVO koje su se usuđivale da javno iznose svoje kritike na račun korupcionaških poslova. Naše aktiviste su hapsili i saslušavali, a kada su napadnuti prilikom prikupljanja potpisa za peticiju „KAP troši a ko plaća“, policija se pokazala nemoćnom da uhvati napadače. Predstavnicima MANS-a su prijetili mnogi iz državnih struktura i iz crnogorskog podzemlja, ali direktor policije nikada nije našao za shodno da se time pozabavi. Ili nije smio.

Isto tako smo uvjereni da svaki građanin Crne Gore vrlo dobro zna ko su ti nedodirljivi pojedinci u Crnoj Gori na čija vrata gospodin Veljović ne smije ni da zakuca, a kamoli da ih pozove na informativni razgovor ili da ih smjesti u zatvor.

Zato vjerujemo da paušalne i klevetničke teorije zavjere direktora policije imaju za cilj samo da zastraše novinare i aktiviste civilnog društva, ali mu poručujemo da imamo malo više hrabrosti nego što je on procijenio, i da uprkos svim pritiscima nećemo prestati da zahtijevamo da crnogorska policija konačno obezbijedi rezultate u borbi protiv organizovanog kriminala. Tako nećemo ćutati ni o snimku svadbe Safeta Kalića na kome visokim funkcionerima Agencije za nacionalnu bezbijednost društvo prave lica sa interpolovih potjernica i pojedinci koje je i ta služba i Uprava policije označila kao bezbjedonosno interesantnim i kriminogenim. Upravo suprotno, nastavićemo da u svim našim javnim izjavama i kontaktima sa međunarodnom zajednicom potenciramo činjenicu da policija i tužilaštvo gone sitne dilere i kriminalce, pokušavajući da statističkim podacima prikriju volje i spremnosti da procesuiraju vrhove organizovanih kriminalnih grupa i korupciju na najvišem nivou.

Na kraju poručujemo direktoru policije da bi zbog budućnosti države Crne Gore i interesa njenih građana bilo mnogo važnije da se pozabavi svojim poslom i počne da zastrašuje i goni kriminalce, jer ni u jednom izvještaju Evropske komisije ili bilo koje međunarodne organizacije, nije konstatovano da napredak Crne Gore ugrožava civilno društvo, već korupcija i organizovani kriminal i to na najvišim nivoima, zahvaljujući nespremnosti policije i tužilaštva da obezbijede konkretne rezultate.

Vanja Ćalović
Izvršni direktor

Komentari su isključeni.