Djukanovića štiti “omerta”

0

Dokazi koje je MANS do sada prezentovao crnogorskoj javnosti potvrdili su da u prethodnom periodu postojale veoma direktne veze između narko bosa Darka Šarića i pojedinaca iz Vlade Mila Đukanovića, a sam Šarić ukoliko bude u prilici da slobodno govori o svojim poslovima i bude spreman na to, mogao bi dosta toga da pojasni kada su u pitanju njegovi poslovi u Crnoj Gori.

Đukanović je tokom jučerašnjeg premijerskog sata prilično samouvjereno izjavio da ne postoji ništa što bi Šarić mogao iznijeti a što bi moglo kompromitovati njega ili Crnu Goru. Imajući u vidu vrlo konkretne poslove koje je Šarić imao u Crnoj Gori, vjerujemo da Đukanović računa ili na “omertu-zakon ćutanja” kod kriminalaca ili na potpuno pasivno tužilaštvo koje do sada nije ni pokušalo da utvrdi koliko su zapravo jake veze između organizovanog kriminala i samog vrha vlasti u Crnoj Gori.

MANS je u saradnji sa regionalnom mrežom istraživačkih centara – OCCRP prije svega nekoliko mjeseci otkrio kompleksne poslovne i političke šeme koje povezuju Darka Šarića sa Crnom Gorom, u prvom redu sa Vladom Crne Gore, vladajućom DPS i Prvom Bankom u vlasništvu Đukanovićeve porodice.

Zbog toga je tvrdnja premijera Mila Đukanovića da nema ništa kompromitujućeg za njega i Crnu Goru, zasnovana samo na predpostavci da Darko Šarić neće progovoriti o brojnim poslovima koje je imao u Crnoj Gori. Đukanović vjerovatno računa da Šarić neće progovoriti o poslu sa budvanskom opštinom i šefom tamošnjeg DPS-a i fudbalskog kluba Mogren, Borom Lazovićem u okviru kojega je trebalo na štetu javnog interesa pribaviti vrijedno opštinsko zemljište.

Predpostavljamo da Đukanović vjeruje i da Šarić neće progovoriti ni o tome kakvu je ulogu u njegovim poslovima i šemama imao aktuelni ministar poljoprivrede Petar Ivanović za koga postoje konkretni dokazi da je bio “veza za Crnu Goru” off shore kompanije koja je preuzimala akcije drugih kompanija u vlasništvu Darka Šarića, ali i Stanka Caneta Subotića. Kada je u pitanju Ivanović, od Šarića bi se moglo saznati i odakle ime crnogorskog ministra Ivanovića na listi lica kojima je finansirao putovanja po inostranstvu uz pratnju drugih članova njegove kriminalne organizacije.

Darko Šarić bi mogao da progovori i o tome kakva je uloga Blagote Radulovića, prvog saradnika Petra Ivanovića u ministarstvu poljoprivrede i kako je došao ideju da baš njega zaposli kao direktora jedne od svojih kompanija u Crnoj Gori.

Šarić bi mogao da priča i o aranžmanima sa Prvom Bankom u vlasništvu premijerove porodice i milionima od prodaje kokaina kojima je kao najveći deponent održavao likvidnost te banke, te kako je postigao da Prva Banka prekši kako dobru bankarsku praksu, tako i Zakon o sprečavanju pranja novca.

Svi dokazi o vezama i poslovima narko bosa u Crnoj Gori koje je MANS do sada prikupio su predati crnogorskom tužilaštvu koje do sada nije uradilo apsolutno ništa kako bi ih procesuiralo. Upravo zbog takvog tužilaštva na koje ima nesporan uticaj, Đukanović može da nastavi da obmanjuje crnogorsku javnost kada su u pitanju veze između vlasti i organizovanog kriminala.

Darko Šarić je samo jedan od mnoštva “korektnih momaka” sa kojima je sarađivala država, pored Nasera Keljmendija, pokojnog Dragana Dudića-Frica i odbjeglog Safeta Kalića. Za sve te pojedinačne slučajeve postoje veoma konkretni dokazi o veoma bliskim vezama između političke vrhuške i pripadnika organizovanog kriminala.

Vjerujemo da Đukanović računa na njihovu diskreciju ili kako se i žargonu kaže “omertu-zakon ćutanja” kada i pored nespornih dokaza može tako sigurno da tvrdi da ne postoji ništa što može da diskredituje Crnu Goru ili njega lično.

MANS

Komentari su isključeni.