Drugi preliminarni izvještaj o lokalnim izborima

0

Ovaj izvještaj se odnosi na postupanja institucija zaduženih za kontrolu zakonitosti izbornog procesa u Crnoj Gori u slučajevima vezanim za moguća kršenja izbornih prava, čiji rad je MANS pratio. S obzirom da Zakon ne daje pravo posmatračima da prijave moguće neregularnosti koje uoče na biračkim mjestima, na poziv MANS-a tri izborne liste su prihvatile da podnesu prigovore u tim konkretnim slučajevima.

U cilju vraćanja vraćanja povjerenja građana u izborni proces, uspostavljanja institucionalne prakse, utvrđivanja nedostataka zakonske regulative i njenog sprovođenja, kao i drugih problema vezanih za sprovođenje izbora, te tri izborne liste su pokrenule preko 2500 postupaka za preko 850 konkretnih neregularnosti. Postupci institucija pokazuju da proces donošenja odluka o izbornim neregularnostima nije bio u potpunosti transparentan, a više instance su bile još manje transparentne nego organi čije odluke su oni preispitivale.

Sve institucije su odbile sve prigovore i žalbe sa identičnim obrazloženjima, uvijek istom većinom, a u izuzetno kratkom roku. Međutim, kada su iste nepravilnosti naknadno prijavili predstavnici drugih izbornih lista, o njima je raspravljano, a čak su i prihvaćene. Na sjednicama Izborne komisije Glavnog grada i Državne izborne komisije nisu razmatrani ni zapisnici ni drugi dokazi mogućih nepravilnosti, već je istovremeno glasano o odbijanju prigovora koji su se odnosili na različite povrede biračkih prava i različita biračka mjesta i koje su podnijele različite izborne liste.

Ustavni sud je utvrdio da su zbog takvog procesa odlučivanja tim izbornim listama prekršena prava garantovana Ustavom i Evropskom konvencijom, ali je i sam odbio da poništi odluke koje su donešene u nezakonitoj proceduri.

Ipak, proglašeni su konačni rezultati izbora, iako neki pravni postupci vezani za načine donošenja odluka o mogućim nepravilnostima još uvijek traju, a ni obrazloženja mnogih odluka još uvijek nisu dostavljena izbornim listama koje su pokrenule postupke. Zbog toga će finalni izvještaj o izbornom procesu biti završen na jesen 2014. godine.

Izvještaj možete preuzeti OVDJE

Komentari su isključeni.