DIK i njen predsjednik krše Zakon i slobodnom pristupu informacijama i Zakon o izboru odbornika i poslanika

0
Državna izborna komisija Crne Gore i njen predsjednik Budimir Šaranović brutalno krše Zakon o slobodnom pristupu informacijama i Zakon o izboru odbornika i poslanika jer od javnosti kriju osnovne podatke o radu DIK-a i to u periodu od kada su raspisani parlamentarni izbori i kada je od posebne važnosti da cjelokupan rad Komisije bude javan.
Naime, MANS je od DIK-a posredstvom Zakona o slobodnom pristupu informacijama zatražio sve izvještaje koje je ova institucija sačinila prilikom sprovođenja nadzora nad biračkim spiskom. Umjesto da DIK dostavi tražene podatke, ova institucija je ignorisala podnijete zahtjeve zbog čega je MANS podnio žalbu Agenciji za zaštitu ličnih podataka i slobodan pristup informacijama.
Identičan tretman od strane DIK-a imali su i zahtjevi MANS-a kojima su traženi zapisnici sa sjednica DIK-a, platne liste članova i zaposlenih u DIK-u, kao i podaci o aktivnostima predsjednika i sekretara DIK-a, koji su jedini profesionalno angažovani članovi ove institucije i koji za svoj rad svakog mjeseca dobijaju izuzetno visoke plate.
Na ovaj način, predsjednik DIK-a Budimir Šaranović, ali i kompletna komisija, brutalno su prekršili Zakon o slobodnom pristupu informacijama. Činjenica da Šaranović ne želi da dostavi osnovne podatke o radu DIK-a ukazuje na to da se pokušava prikriti hroničan nedostatak rezultata DIK-a u obezbjeđivanju slobodnijih i fer izbora u Crnoj Gori. Ovo je posebno izraženo u oblasti nadzora nad biračkim spiskom, gdje DIK svo ovo vrijeme javno nije ukazao ni na jednu jedinu nezakonitost u biračkom spisku, niti je MUP-u ponio bilo kakvu inicijativu za inspekcijski nadzor biračkog spiska. Iako je novi birački spisak uspostavljen prije više od godinu i po dana, učinak Šaranovica i njegove Komisije u nadzoru oblasti ravan je nuli.
Šaranović ne samo što krši Zakon o slobodnom pristupu informacijama i krije osnovne podatke o radu DIK-a, već krši i Zakon o izboru odbornika i poslanika koji ga obavezuje da obezbijedi javnost rada DIK-a, kao i da na internet prezentaciji ove institucije objavi sve akte i podatke od značaja za sprovođenje izbora, što DIK u kontinuitetu ne radi.
Zbog toga, građani Crne Gore nemaju elementarni uvid u to šta DIK radi kako bi osigurao adekvatan nadzor nad biračkim spiskom, o čemu DIK odlučuje na svojim sjednicama u vezi sa drugim izbornim radnjama i kako DIK planira da obezbijedi zakonitiji i transparentniji izborni proces.
Pozivamo Agenciju za zaštitu ličnih podataka da hitno obezbijedi da se traženi podaci što prije objave, a da se u isto vrijeme prekršajno procesuira predsjednik DIK-a Budimir Šaranović, jer je to očigledno jedini način da se obezbijedi transparentan i zakonit rad DIK-a.
Vuk Maraš,
Direktor Monitoring programa

Komentari su isključeni.