Dvostruki aršini ASK-a prema bivšem i aktuelnom šefu države

0

Bila su potrebna 143 dana bivšem predsjedniku Crne Gore Milu Đukanoviću da dostavi Agenciji za sprečavanje korupcije imovinski izvještaj po prestanku funkcije, iako Zakon predviđa maksimalno 30 dana.

To mu je, međutim, dozvolila čelnica te institucije Jelena Perović, jer više od dva mjeseca nije odgovarala na njegov upit u vezi sa tim da li je i dalje dužan da im podnosi račune.

Protiv njegovog nasljednika na čelu države, Jakova Milatovića, zbog sličnog kršenja propisa Agencija je ekspresno pokrenula prekršajni postupak. Zakonske odredbu su jasne i preciziraju da 30 dana po dolasku i odlasku sa funkcije zvaničnici moraju Agenciji dostaviti imovinske kartone.

To proizilazi iz zvanične prepiske bivšeg predsjednika i čelnika Agencije, ali i zvaničnih odgovora te institucije na pitanja “Vijesti”.

Kako je 30 dana postalo 143

Đukanović je dužnost predsjednika države predao Milatoviću 20. maja prošle godine. Pet dana kasnije – 25. maja, obavijestio je Agenciju da mu je funkcija prestala, ali da mu nije konstatovan prestanak funkcije predsjednika Senata prijestonice, zbog čega traži mišljenje u vezi sa tim da li je u obavezi da dostavi izvještaj o imovini i prihodima u roku od 30 dana, kako je propisano Zakonom.

Agencija je na ovaj upit odgovorila 76 dana kasnije, 4. avgusta.

U međuvremenu, 26. jula prošle godine, Agencija je primijetila da Milatović nije ispunio zakonsku obavezu da preda imovinski izvještaj u roku od 30 od stupanja na funkciju i protiv njega pokrenula prekršajni postupak.

U odgovoru Đukanoviću, Perović mu objašnjava da je od Senata Prijestonice 2. avgusta dobila dopis u kome se kaže da je “Đukanoviću prestankom funkcije predsjednika države automatski prestala funkcija predsjednika Senata Prijestonice”.“Milu Đukanoviću, predsjedniku Senata Prijestonice je prestala navedena funkcija… dana 20. 05. 2023. godine i imenovani je dužan da dostavi izvještaj o imovini po prestanku funkcije u roku od 30 dana od dana prijema predmetnog mišljenja”, stoji u dopisu Agencije Đukanoviću od 4. avgusta prošle godine.Đukanović je izvještaj dostavio 11. oktobra – 67 dana od dana kad mu je Perović otklonila nedoumice.Iz Agencije su tada potvrdili “Vijestima” da je bivši šef države zakonsku obavezu ispunio 11. oktobra.“…U roku od 30 dana od prijema akta Agencije za sprečavanje korupcije, od koje je zatražio mišljenje da li su mu istekom mandata predsjednika Crne Gore prestale i ostale javne funkcije koje je obavljao”, kazali su tada iz Agencije.Tada nijesu precizirali kad su dostavili mišljenje, ali ni kada je istekao rok od 30 dana. Tvrdili su da je predat “u roku”.

MANS: Đukanoviću posebne privilegije Agencije

Iz Mreže za afirmaciju nevladinog sektora (MANS) poručili su juče da se radi o “još jednoj potvrdi sumnji da Agencija postupa selektivno, što se navodi i u posljednjem izvještaju Evropske komisije za Crnu Goru”.“…Gdje se ukazuje da je potrebno dodatno obezbijediti nezavisnost, odgovornost, nepristrasnost i proaktivnost u radu ove institucije”, naglasili su

Ističu i da “smo u prethodnom periodu svjedočili da se Agencija upravlja dvostrukim aršinima u odlučivanju, bilo da je u pitanju kontrola izvještaja o imovini i prihodima ili praćenje izbornog procesa”.“Poseban problem predstavlja postupanje Agencije u slučajevima koji uključuju visoke državne funkcionere, gdje se očigledan nedostatak rezultata pokušava opravdati masovnom proizvodnjom statistike. Bivši predsjednik Milo Đukanović, sudeći po onome što smo imali prilike da vidimo do sada, jeste posebno privilegovan od strane Agencije i taj se tretman nije promijenio sa promjenama na čelu te institucije. Ovdje prije svega mislimo na predmet neprijavljene imovine (ručnih satova) Đukanovića koji već godinama ostaje neriješen, iako je provjera životnog stila javnih funkcionera nešto čime bi Agenicija trebalo da se bavi. Zasad, u toj oblasti rezultati Agencije su takvi da su je promovisali u svojevrsnog zaštitnika životnog stila onog dijela javnih funkcionera koji svoju imovinu ne mogu da objasne zvaničnim prihodima”, zaključuju iz MANS-a.

“Ostale inspekcije da uče procedure od Agencije”

Jelena Perović je juče pozvala državne inspekcije da “da dođu i da vide kako treba da se radi, kakav je sistem postavljen u ASK-u, šta znači sistem kvaliteta, šta znače procedure i da sve radimo u skladu sa zakonom”.

Ona je to kazala u jutarnjem programu RTCG, navodeći da se “posljednjih godinu dana samo smjenjuju inspekcije u Agenciji”.“Nijedna inspekcija, nijedno tužilaštvo nije donijelo nijednu negativnu ocjenu u odnosu na ASK jer sve radimo po zakonu”, kazala je.Ona je naglasila da su ocjene Transparensi internešnala o perceciji korupcije realne, ali da je “najvažnije da je Crna Gora počela da se pomjera sa mrtve tačke”.Ponovila je da je za tri godine ASK došla sa najgore, na najbolje ocijenjenu instituciju u poglavlju 23.

Komentari su isključeni.