EU nagrada za Istraživački centar MANS-a

0

Direktor Istraživačkog centra MANS-a, Dejan Milovac, nagrađen je za poseban doprinos istraživačkom novinarstvu u 2020. godine i objavljeni dosije o poslovima budvasnkog predsjednika Opštine Budva. Konkurs je organizovan pod pokroviteljstvom Evropske unije koja svake godine nagrađuje najbolje istraživačke priče u Crnoj Gori.

U periodu od februara do maja 2020. godine, Istraživački centar je objavio serijal od tri istraživačke priče kojima je otkriveno na koji način predsjednik Opštine Budva, Marko Carević godinama nekažnjeno krši zakone u cilju sticanja protivpravne koristi za sebe i povezana lica. Prva priča se odnosila na uzurpaciju blizu pola miliona kvadrata državne imovine na lokaciji Krimovica, opština Kotor gdje je istraga utvrdila da su državne institucije godinama tolerisale uzurpaciju i nelegalnu gradnju, uključujući Ministarstvo finansija, Upravu policije, tužilaštvo, katastar i građevinsku inspekciju.

Dalje istraživanje je pokazalo da je Carević od Ministarstva poljoprivrede dobio dozvolu da registruje poljoprivredno gazdinstvo, dok druga priča iz ovog dosijea donosi dokumentaciju o tome kako je država kroz subvencije i povoljne kredite Careviću pomogla da izgradi i opremi nelegalni poljoprivredni kompleks.

Treća priča o negalnim poslovima Carevića se odnosi poslove javnih nabavki u njegovoj opštini gdje je njegova kompanija “Carinvest” kao prikriveni podizvođač učestvovala u brojnim tenderima za izgradnju i sanaciju gradskih i seoskih saobraćajnica, iznajmljujući svoju mehanizaciju kompaniji koja je formalno potpisivala ugovore sa njim. Dokazi koji su pribavljeni i prezentovani u okviru priče ukazuju na školski primjer konflikta interesa i korupcije u sektoru javnih nabavki.

Sve tri priče iz dosijea su zasnovane na zvaničnoj dokumentaciji dobijenoj na osnovu Zakona o slobodnom pristipu informacijama, prikupljenim podacima sa terena i razgovoru sa izvorima. Istraživanje je podrazumijevalo detaljnu analizu finansijske i tenderske dokumentacije, ali i terenski rad, fotografisanje, snimanje dronom i razgovor sa relevantnim svjedocima ovih poslova.

MANS

Komentari su isključeni.