Građani plaćaju Deripaskine i Acove račune

0

Dok ignoriše zahtjeve građana Crne Gore i sprema nam nove namete, Vlada nastavlja da našim novcem obezbjeđuje ekstraprofit domaćim i stranim tajkunima.

Građani Crne Gore ponovo će platiti cijenu katastrofalnih odluka Vlade i njenih visokih zvaničnika, time što će stranim bankama podmiriti kredit KAP-a od 22 miliona eura , a najvjerovatnije i preostalih 110 jer je ukupno zaduženje 132 miliona eura.

Sa druge strane, građani svojim novcem već pomažu kompaniju tako što su sa 60 miliona eura platili i još plaćaju subvencioniranu struju, a ni to nije bilo dovoljno, već nam je RAE kroz poslednje, nezakonito poskupljene struje spremila paprene račune.

Najavom ministra Vladimira Kavarića da ćemo se zaduživati kako bismo vratili 22 miliona eura za dug KAP-a, Vlada rizikuje bankrot zbog problematičnog povlađivanja interesu ruskog oligarha Olega Deripaske u toj kompaniji.

Pomenutih 22 miliona samo su dio duga od 132 miliona, koliko je Vlada garantovala ruskom tajkunu, a koji će najvjerovatnije dati građani iz svojih već praznih džepova. Već naredna rata za naplatu od 50 miliona eura stiže u aprilu, pa se postavlja pitanje gdje će kabinet Igora Lukšića da pronađe taj novac, sem ako ne izmisli na koji način da ga otme od nas.

Vladine tvrdnje da podržava KAP zbog velikog broja zaposlenih i socijalne problematike pokazale su se kao potpuno netačne jer da je milione koje je poklonila Deripaski dala radnicima, oni bi bili obezbjeđeni do kraja života.

Prema tome, državni interes u pogubnoj politici Vlade prema KAP-u nijesu ni građani ni radnici.

Zbog toga, MANS bivše i sadašnje vladine zvaničnike da objasne građanima zašto bi oni plaćali njihove sumnjive poslove sa Olegom Deripaskom, koji očigledno izvlači novac iz kompanije i države, dok poreski obveznici plaćaju njegove dugove.

S obzirom da državi prijeti finansijski slom, krajnje je vrijeme da Ranka Čarapić konačno ispita motive i odgovornost Mila Đukanovića, Branimira Gvozdenovića, Igora Lukšića, Branka Vujovića, Vladimira Kavarića u privatizaciji KAP-a, ali i druge članove sadašnjeg i bivšeg kabineta Vlade koji su dizali ruke za problematične odluke.

Umjesto da KAP nabavlja struju za svoje potrebe mi nastavljamo da ga subvencionišemo, dok istovremeno moramo da podmirimo apetite i drugog stranog partnera-vlasnika Elektroprivrede Crne Gore.

Zahvaljujući monopolističkom položaju EPCG građanima nije ostavljen izbor kada plaćaju cijene tehničkih gubitaka. To znači da mi plaćamo lošu električnu mrežu koja nije inovirana jer država novac italijanskih partnera drži u Prvoj banci.

Naime, italijanski partner A2A novac koji je bio obavezan da uloži u investicije uporno drži u Prvoj banci, što mu Vlada toleriše, vodeći tako računa o interesu investitora i Aca Đukanovića, a ne građana, iako se zna da bi ulaganje tog novca smanjilo iznose na našim računima.

Štaviše, RAE je sakrila od građana da je poslednjim poskupljenjem naše račune opteretila i gubicima na prenosnoj mreži. Sada kroz nova pravila za utvrđivanje cijene struje, koja će biti na snazi od 1. juna,

Vlada treba da još samo da bi obezbjedila profit A2A.

Pored svega toga, potrošači na računu plaćaju samo 30 odsto za stvarnu potrošnju, dok kroz ostale stavke plaćamo ne samo monopolosko poslovanje EPCG, već i struju KAP-u, ali i likvidnost Prve banke Aca Đukanovića.

MANS

Komentari su isključeni.