Hitna izmjena Zakona o SPI neophodna za borbu protiv korupcije

0

Povodom obilježavanja Međunarodnog dana prava na slobodan pristup informacijama, MANS je na konferenciji za medije predstavio nalaze analize proaktivnog informisanja ministarstava u Vladi Crne Gore.

Prema riječina Vuka Jankovića, koordinatora Pravnog programa MANS-a, Zakon o slobodnom pristupu informacijama od 2013. godine propisuje obavezu, a ne mogućnost proaktivnog objavljivanja informacija. Stoga svako neobjavljivanje informacija shodno zakonu, predstavlja njegovo direktno kršenje.

Kako analiza koji je sproveo MANS pokazuje, sva ministarstva krše bar neku od obaveza propisanih Zakonom o slobodnom pristupu informacijama, jer na svojim sajtovima ne objavljuju proaktivno i u cjelosti sve informacije propisane Članom 12. Visoko proaktvna su ministarstva pravde, rada i socijalnog staranja, održivog razvoja i turizma i nauke. Najmanju proaktivnost pokazuju Ministarstvo zdravlja, ekonomije, unutrašnjih poslova, saobraćaja i pomorstva. Ova ministarstva objavljuju najmanje informacija, njihovi sajtovi izuzetno nepregledni, a riječ je o institucijama sa višemilionskim godišnjim budžetima.

„U Crnoj Gori institucije odgovaraju tek na svaki treći zahtjev, a u svakom šestom slučaju smo dužni da podnosimo žalbe zbog ćutnje administracije“, kazao je Janković i naglasio da bi potreba za podnošenjem zahtjeva bila značajno manja ukoliko bi instituje poštovale Zakon o SPI i proaktivno objavljivale informacije. „Agencija za slobodan pristup informacijama selektivno odlučuje o žalbama. Iako je rok za postupanje po žalbama 15 dana, mi još imamo 67 žalbi iz 2014. godine po kojima Agencija još nije donijela odluku. Najzad, statistika pokazuje da institucije ne poštuju čak 2/3 sudskih presuda kada je u pitanju objavljivanje infomacija“, istakao je Janković.

Vanja Ćalović Marković, izvrša direktorica MANS-a kazala je da od 2015. godine kada je usvojen Zakon nikada nismo bili u goroj situaciji. „Danas na primjer Savjet za privatizaciju unaprijed proglašava tajnom podatke o privatizaciji 13 najvećih preduzeća u Crnoj Gori. Zahvaljujući prošlogodišnjim izmjenama Zakona o SPI na predlog poslanika DPS-a, danas ne možemo da računamo ni da ćemo odlukom Agencije, ili na sudu, dobiti mogućnost da pristupimo ovim izuzetno značajnim informacijama“, objasnila je Ćalović Marković.

Ona je dodala da je potpuno nova praksa to da su tajne isplate iz državnog budžeta. „ U Crnoj Gori su zaključkom Vlade tajne javne finansije, a posebno u izbornom periodu. Agencija u tim slučajevima uopšte ne odlučuje u zakonskom roku“, istakla je Ćalović Marković.

Kada je u pitanju Autoput, najveći projekat i istoriji Crne Gore, u MANS-u objašnjavaju da su i osnovne informacije tajna. Tajne su isplate prema Kinezima, prema podizvođačima, svi finansijski podaci osim ukupnih, zatim podaci o kontroli sprovođenja ovog velikog projekta. Tako je Vlada godinama držala u tajnosti informacije da ćemo imati dodatne izdatke, kao što je npr. izgradnja petlje.

Ćalović Marković je istakla da znamo da su kompanije koje rade na ovom projektu oslobođene plaćanja poreza i akciza i da imaju razne subvencije: „O tome je nemoguće dobiti podatke, jer je između ostalog Vlada Crne Gore proglasila podatke o finansijama svojom intelektualnom svojinom. Jasno je da je u pitanju isključivo namjera da se sakriju podaci i dokumenta koji otkrovaku korupciju“

Zakon koji je izmijenjen u potpunoj tajnosti omogućava da ko god želi stavi pečat tajnosti na koji god želi dokument, a sa druge strane ne postoji mehanizam da se od toga zaštitimo. Zbog toga je hitna izmjena ovog zakona ključno pitanje za borbu protiv korupcije, a to potvrđuju i vodeći svjetski eksperti, zaključila je Ćalović Marković.

MANS će povodom Međunarodnog dana prava na slobodan pristup informacijama organizovati 28. septembra infokornere u Podgorici, gdje će građani moći da upute institucijama zahtjeve za slobodan pristup informacijama. Infokorneri će biti postavljeni u periodu izmeđiu 11 i 13 časova u Ulici slobode, kod Sahat kule, u Moskovskoj ulici kod bivše male pijace i na trgu ispred Mall of Montenegro.

Prezentacija je dostupna OVDJE

Video snimak sa press konferencije možete pogledati OVDJE

Komentari su isključeni.