Kompanija “Čelebić” privilegovana kada je u pitanju tolerisanje nelegalne gradnje

0

Kompanija “Čelebić” kojoj je odlukom Skupštine Glavnog grada prethodne nedelje dodijeljen posao vrijedan blizu 10 miliona Eura je i u prethodnom periodu bila u najmanju ruku privilegovana kada je u pitanju tolerisanje nelegalne gradnje i kršenje zakona i  propisa iz oblasti urbanizma.

Samo u 2006. i 2007. godini, Skupština Glavnog grada je usvojila izmjene nekoliko planova kojima je praktično legalizovana nelegalna gradnja kompanije “Čelebić”. Tako je nelegalna zgrada Čelebića na Starom Aerodromu čija je izgradnja početa 2001. godine a završena tako što je ova kompanija prekoračila građevinsku dozvolu za čitava dva sprata, legalizovana izmjenama i dopunama detaljnog urbanističkog plana “Konik-Stari Aerodrom” koje je Skupština Podgorice usvojila u julu 2006. godine.

Slična situacija je bila i sa zgradom Čelebić pored Osnovnog suda, koja je početa kao poslovni objekat a završena kao stambeno-poslovni sa takođe dva sprata viška. Ova nelegalna gradnja je legalizovana od strane Skupštine Podorice 2007. godine kada su usvojene izmjene i dopune plana za „Momišiće A“.

Na lokaciji u okviru plana „Zagorič 1“ kompanija Čelebić je čak dobila građevinsku dozvolu za izgradnju zgrade od četiri sprata iako je plan u tom periodu predviđao samo individualne objekte do dva sprata. I ovaj građevinski poduhvat Čelebića je legalizovan usvajanjem izmjena i dopuna ovog plana od strane Skupštine Podgorice u martu ove godine.

MANS je do sada protiv kompanije Čelebić podnio brojne inicijative građevinskoj inspekciji, a pored pomenutih objekata, Čelebić je nelegalno otpočeo i sa gradnjom Delta City-ja, te Univerziteta Donja Gorica. Veliki broj inicijativa koje je MANS poslao nije je naišao na ćutanje nadležnih inspekcija, dok je i u slučajevima kada je inspekcija pečatila gradilišta ove kompanije, Čelebić uspijevao da nesmetano kompletira objekte koji su kasnije legalizovani kroz Skupštinu Podgorice.

Uprkos tome, nije poznato da li je Čelebić ikada platio makar jednu kaznu zbog nelegalne gradnje, te za koliko novca je oštećen državni bužet na ime nenaplaćenih kazni. MANS je zbog toga do sada podnio više krivičnih prijava protiv građevinskih inspektora i visokih javnih funkcionera Glavnog grada, ali do sada tužilaštvo nije postupalo po krivičnim prijavama koje su se ticale objekata ovog investitora.

Pored toga, umjesto da ova kompanija bude stavljena na crnu listu kompanija i kazni zbog kršenja zakona, Čelebiću je do sada dodijeljeno više milionskih ugovora uključujući adaptaciju rezidencije Predsjednika Crne Gore, adaptaciju zgrade Agencije za nacionalnu bezbijednost, izgradnju zgrade Uprave policije, te opremanje nove zgrade Vlade. Posljednji u nizu milionskih ugovora koje je dobila ova kompanije se odnosi na izgradnju mosta i pristupnih puteva u okviru druge faze minizaobilaznice u Podgorici.

Zahvaljujući ovakvom odnosu nadležnih u Glavnom gradu, kompanija Čelebić je, bez ikakvih posljedica, u nekoliko proteklih godina uspjela da legalizuje na hiljade kvadratnih metara stambenog i poslovnog prostora, te po osnovu toga stekne ogroman profit i izbjegne plaćanje novčanih kazni, te se postavlja pitanje motiva nadležnih u Glavnom gradu da na ovakav način favorizuju jednog od pojedinačno najvećih nelegalnih graditelja u državi.

Dejan Milovac
Zamjenik izvršnog direktora za održivi razvoj

Komentari su isključeni.