Krivična prijava protiv DPS-a i Đukanovića

0

Mreža za afirmaciju nevladinog sektora (MANS) podnijela je danas krivičnu prijavu protiv Demokratske partije socijalista (DPS), njenog predsjednika Mila Đukanovića, odgovornih u toj partiji, kao i protiv više NN lica – aktivista DPS-a zbog sumnje u pranje novca, falsifikovanje službene isprave i povreda slobode opredjeljenja pri glasanju.

U krivičnoj prijavi koja je podnijeta specijalnom tužiocu za suzbijanje organizovanog kriminala, korupcije, terorizma i ratnih zločina, navedeno je da su prijavljeni obavili konverziju 100 hiljada dolara u eure, čije porijeklo su prikrili znajući da se radi o novcu pribavljenom krivičnim djelom, sačinili službene isprave – finansijske izvještaje i izvještaje o finansiranju izbornih kampanja sa neistinitim podacima u kojima nijesu navedene donacije koje je DPS primao. Uz to su taj novac preko aktivista koristili za uticaj na slobodu opredjeljenja pri glasanju, odnosno kupovinu glasova na izborima u Zeti.

Podsjeća se da je 12. januara ove godine u medijima objavljen snimak na kome se vidi kako predsjednik Atlas grupe Duško Knežević u svojoj kući u Zeti funkcioneru DPS-a Slavoljubu Stijepoviću predaje koverat za koji navodi da se u njemu nalazi 97,5 hiljada eura navodeći da je prethodno zamijenio 100 hiljada dolara, nakon čega Stijepović odlazi na predizborni skup DPS-a u Zeti.

„Duško Knežević je više puta javno saopštio da se o predaji ovog novca u iznosu od 97,5 hiljada eura Slavoljubu Stijepoviću, prethodno dogovorio sa predsjednikom DPS-a Milom Đukanovićem. Đukanović je to javno negirao, ali je potvrdio da je Knežević bio donator DPS-a i da su sve donacije pažljivo evidentirane u računovodstvu DPS-a, ističući da će partija odgovarati ako se dokaže da je prekršila zakon“, navodi se u prijavi.

U izvještajima o finansiranju izbornih kampanja koji su objavljeni na sajtu Agencije za sprječavanje korupcije, na listi donatora nema imena Duška Kneževića ili njegovih kompanija. Takođe, iz revizije finansijskih izvještaja DPS-a koju je radila Državna revizorska institucija (DRI) utvrđuje se da DPS nije prijavio donacije od Kneževića i njegovih kompanija.

„Proizilazi da odgovorna lica DPS-a, po nalogu i uz znanje Đukanovića, vode dvostruko knjigovodstvo, jedno za potrebe partije u kome navode tačne podatke o donacijama i drugo, koje dostavljaju nadležnim organima u kojima se navode neistiniti podaci i u kojima se skrivaju donacije.

Dakle, prijavljeni su falsifikovali isprave – finansijske izvještaje i izvještaje o finansiranju izbornih kampanja, koje se moraju voditi u skladu sa zakonom, jer su u istima unijeli neistinite podatke koje su ovjerili potpisima i pečatom DPS-a“, navodi se u krivičnoj prijavi.

Podjećamo da je Tužilaštvo saopštilo da je pokrenulo postupak protiv Stijepovića i Kneževića zbog pranja novca. „Međutim, navedene činjenice i dokazi ukazuju na osnovanu sumnju da su i Milo Đukanović, DPS, odgovorna lice u toj partiji i aktivisti te partije izvršili krivična djela koja su im stavljena na teret ovom prijavom.

Dodatno, funkcioner DPS-a Milenko Maraš je u izjavi medijima potvrdio da je Stijepović za potrebe izborne kampanje 47,5 hiljada eura podijelio štabovima u rodnom kraju, tj. Zeti“, navodi se u prijavi.

MANS je prethodno, zbog sumnje u pranje novca, krivičnu prijavu podnio i 4.februara takođe protiv Đukanovića, zatim predsjednika Atlas grupe Duška Kneževića, biznismena Dušana Bana i Željka Mihailovića, kao i protiv bivšeg direktora Uprave za sprječavanje pranja novca Predraga Mitrovića, zbog Đukanovićevog kredita kod Pireus banke.

MANS je 23. januara podnio zahtjev za pokretanje postupka u kojem će ASK utvrditi da li je Đukanović prekršio zakon jer postoji sumnja da nije prijavio prihod od Atlas banke u iznosu od najmanje 16.741,24 eura, koliko je iznosio njegov dug na platnoj kartici, koji je platio Knežević. ASK je zahtjev odbio, nakon čega smo podnijeli i krivičnu prijavu protiv direktora Agencije Sretena Radonjića zbog sumnje da je zloupotrijebio službeni položaj.

Prijava ASKu je podnijeta i zbog sumnje da je Knežević Milu Đukanoviću i Branimiru Gvozdenoviću sa više desetina hiljada eura finansirao troškove puta u Dubai, a da oni to nisu prijavili u svojim izvještajima o prihodima i imovini.

MANS

Komentari su isključeni.