Krivicna prijava protiv Mila Đukanovića, Igora Lukšića i Vujice Lazovića EPCG

1

MANS je danas specijalnom tužiocu za organizovani kriminal, zbog kršenja ugovora o dokapitalizaciji Elektroprivrede Crne Gore (EPCG) i držanja novca od tog procesa u Prvoj banci, podnio krivičnu prijavu protiv bivšeg i sadašnjeg premijera Mila Đukanovića i Igora Lukšića, kao i potpredsjednika Vlade Vujice Lazovića.

Prijava je podnijeta i protiv osam članova menadžmenta EPCG, odnosno predsjednika Odbora direktora Srđana Kovačevića, izvršnog direktora Enrika Malerbe i članova Odbora Nikole Martinovića, Miodraga Čanovića, Borisa Buškovića, Maura Miglia, Renata Ravanelija i Emilio Ria.

Oni se sumnjiče da su na organizovan način izvršili krivično djelo zloupotreba službenog položaja, tako što su koristeći svoje pozicije omogućili da se desetine miliona eura od dokapitalizacije EPCG drže u Prvoj banci, umjesto da se taj novac investira.

Zbog izostanka investicija energetska mreža je u izuzetno lošem stanju, što dovodi do velikih gubitaka, koje i dalje plaćaju građani kroz račune za struju. Ovim su potrošači direktno oštećeni, a jedinu korist ima Prva banka koja okretanjem desetina miliona eura ostvaruje profit.

Vlada je svojevremeno kao glavni cilj procesa dokapitalizacije EPCG navela obezbjeđivanje strateškog partnera koji će uložiti svoj novac u modernizaciju postojećih i izgradnju novih energetskih potencijala, te za realizaciju investicija koje će smanjiti gubitke na mreži i povećati pouzdanost rada elektroenergetskog sistema.

Nakon problematičnog tenderskog postupka, Vlada je u septembru 2009. godine odbila ponudu grčkog konzorcijuma koji je nudio 11,1 euro po akciji i prihvatila ponudu italijanske kompanije A2A za cijenu od 8,4 eura po akciji, tako da je ukupna cijena dokapitalizacije iznosila 96 miliona eura.

I umjesto da se taj novac investira, najveći dio se i danas drži u Prvoj banci. Tako je tokom 2009. godine EPCG u ovoj banci držala depozite u vrijednosti od 81 milion eura, sa kamatnom stopom od 5,6 odsto.

Međutim, naredne godine je iznos od 45 miliona držala kao depozite sa kamatnom stopom od 6 odsto, a iznos od 42 miliona je prebacila u depozite sa rokom dospijeća do tri mjeseca sa kamatnom stopom od jedan do dva odsto, čime je EPCG pretrpjela direktnu finansijsku štetu.

Prema poslednjim izjavama predsjednika Odbora direktora Srđana Kovačevića EPCG, koja je prošlu godinu završila sa gubitkom od 66 miliona eura, otprilike toliku sumu i dalje drži u banci familije Đukanović.

Na vrhu piramide prijavljenih je bivši premijer Milo Đukanović, čiji je rođeni brat Aco većinski vlasnik Prve banke, a takođe je i sam Đukanović jedan od akcionara, preko firme »Capital invest«, čiji je osnivač.

Đukanović je imao direktan interes da se novac od dokapitalizacije EPCG drži u Prvoj banci, koja je tokom 2010. godine bila pod mjerama Centralne banke Crne Gore i koristila je državnu pomoć. Naime, zahvaljujući tim sredstvima održavana je likvidnost banke.

Preko svoje pozicije koju je imao u Vladi, Đukanović je koristio svoj uticaj i na ostale prijavljene kako bi novac bio zadržan u Prvoj banci, a i kasnije, kada se povukao sa pozicije premijera, nastavio je da koristi svoj uticajni položaj predsjednika vladajuće Demokratske partije socijalista.

Aktuelni premijer Lukšić, sa svojim zamjenikom Lazovićem, samo je nastavio praksu prethodnika i nije preduzeo ništa da se novac investira i time obezbijedi korist za građane i državu, već jedini benefit ima banka braće Đukanović.

Pozivamo specijalnog tužioca za organizovani kriminal Đurđinu Ivanović da najhitnije postupi po krivičnoj prijavi koju je danas MANS podnio.

MANS

1 Comment

  1. :)))))))))) e bas me interesuje kako je ta nazovi specijalka reagovala??? Sve bih dao da sam u tom trenutku dok je citala ,bio pokraj nje…