Kuljača i dalje neinformisan

0

rajko_kuljacaProjekat na rtu Zavala, za organe lokalne samouprave izgleda predstavlja apsolutni prioritet, te se stoga svako ukazivanje na očigledno kršenje zakona od strane moćnih crnogorsko-ruskih investitora, pokušava neutralisati smiješnim i neuvjerljivim izjavama poput posljednje koju je da Predsjednik Opštine Budva, Rajko Kuljača.

U nijednoj svojoj izjavi, Kuljača nije priznao da se na rtu Zavala nelegalno gradi a osim retoričke spremnosti da odgovara za, kako on kaže, “moguće kršenje zakona”, ništa nije uradio kako bi i konkretno pokazao da su lokalne institucije i on lično vođeni prvenstveno interesima građana Budve a ne profitnim interesima crnogorsko-ruskog investora.

Što se tiče komentara o tome “ko će koga da brani i da se za njega žrtvuje”, podsjećamo gospodina Kuljaču da je protiv Svetozara Marovića, njegovog brata Dragana Marovića i Vječslava Lejbmana, predstavnika Mirax grupe u Crnoj Gori MANS već podnio krivičnu prijavu Vrhovnom državnom tužiocu i da je taj postupak u toku, tako da će vjerovanto biti prilike da pomenuta gospoda pred državnim organima pojasne svoje ponašanje.

Sudeći po njegovoj posljednjoj izjavi, Kuljača je vjerovatno jedini građanin Budve kome nije jasno na na koji način je gospodin Marović povezan sa Mirax grupom i investitorima na Zavali. Ukoliko i dalje ima nedoumica u vezi toga, pozivamo ga da posjeti sajt MANS-a gdje može pogledati šemu povezanih lica i kompanija u opštini Budva koju je MANS već prezentovao javnosti, kao i kompletan tekst krivične prijave.

Ipak, potpuno razumijemo da je priča o Zavali jako neprijatna za, kako njega lično tako i za kompletnu lokalnu samoupravu, tim prije jer je upravo Kuljača na čelu koordinacionog tijela za suzbijanje nelegalne gradnje na crnogorskom primorju. Zaista se postavlja pitanje o čemu je pričao Kuljača na sastancima tog tijela i kako je moguće da nelegalna gradnja na Zavali nikada nije stavljena na dnevni red kao jedan od trenutno najvećih pojedinačnih nelegalnih projekata u Crnoj Gori.

Ne tako davno, Kuljača je izjavio da je negalna gradnja u Budvi potpuno zasutavljena te da je u Budvi ostalo još par objekata koje treba procesuirati. Postavlja se pitanje da li je Zavala bila jedna od tih lokacija koje je trebalo obraditi i šta su to Komunalna policija i građevinska inspekcija, ako je nelegalna gradnja zaista i bila zustavljena, pečatile po Budvi pokušavajući da amortizuju pritisak javnosti kreiran u slučaju Zavale.

Apsolutno se slažemo sa Kuljačom da problem nelegalne gradnje nije problem samo Budve, već i ostalih gradova u Crnoj Gori, i da svi investitori koji nelegalno grade moraju odgovarati za kršenje zakona. Ipak, nadamo se da Kuljača sa druge strane ne pokušava da uvjeri crnogorsku javnost da trenutni izgled Budve predstavlja rezulatat pažljivog planiranja i apsolutnog poštovanja zakona i propisa u oblasti urbanizma.

Sve dok investitori poput Mirax-a i domaćih “pobjednika tranzicije” uz podršku državnih organa, kumovskih i partijskih veza budu uspijevali da se izdignu iznad crnogorskih zakona, priča o tome kako su drastično pooštrene kazne za investitore, kako zakon nije mrtvo slovo na papiru i kako se država uspješno nosi sa problemom nelegalne gradnje, neće biti ništa drugo do isprazna dnevno-politička retorika kojom se pokušava prikriti očigledna nemoć ili nespremnost zvaničnih institucija paralelnom sistemu moći koji je možda najvidljiviji upravo u oblasti urbanizma.

Kolika je ta spremnost, možda najbolje govori podatak da je upravo Opština Budva generalni pokrovitelj manifestacije trke glisera čiji službeni partner Mirax Grupa je u taj događaj uložila preko million eura. Kako Kuljača uspijeva da se sa jedne strane bori protiv nelegalne gradnje i nosi sa interesima velikih investitora a sa druge promoviše i daje legitimitet manifestacijama koje ti isti investitori finansiraju, zna najbolje on sam.

Dejan Milovac, koordinator
Prostorno planiranje i izgradnja objekata

Komentari su isključeni.