Let državnim avionom (ni)je tajna

0

Više od godinu ipo dana Generalni sekretarijat Vlade kao tajnu čuva informaciju o tome šta je stvarni razlog navodnog poslovnog puta predsjednika Crne Gore, Mila Đukanovića u Pariz. Promjene na čelu te institucije nisu dovele i do promjene prakse skrivanja informacija, ali bi najnovija presuda Upravnog suda po tužbi nevladine organizacije MANS mogla da natjera novu vlast da konačno objavi dokumentaciju o tajanstvenom letu Đukanovića za Pariz.

Sredinom januara prošle godine istraživači MANS-a su na podgoričkom aerodromu fotografisali službeni Mercedes Maybach koji čekao putnike sa dvočasovnog leta iz Pariza do Podgorice. U državnom avionu je bio predsjednik Milo Đukanović sa suprugom, a snimci iz restorana u Majamiju su pokazalo da je Pariz bio samo usputna stanica ka Sjedinjenim Američkim Državama, gdje su proveli novogodišnje praznike.

MANS je od Generalnog sekretarijata Vlade Crne Gore zatražio detaljnije informacije o tome što je bio zvaničan povod Đukanovićevog leta za Pariz, ali su iz ove institucije odbili da objave te podatke, pravdajući to bezbjedonosnim razlozima.

Đukanović je nakon toga indirektno potvrdio da je novogodišnje praznike proveo u Majamiju, ali odbio javnosti da saopšti kakav državni posao je obavio u Parizu tvrdeći da se radi o poslu o kome se javnost ne obavlještava.

Da službeni posao Đukanovića treba da ostane tajna saglasni su bili i u Specijalnom državnom tužilaštvu i Agenciji za sprječavanje korupcije koji su upravo na osnovu ovakve tvrdnje Đukanovića odbacili prijave MANS-a.

Nakon formiranja nove Vlade Crne Gore i promjene na čelu Generalnog sekretarijata, MANS je i od nove vlasti pokušao da dobije podatke o spornom letu, ali bez uspjeha.

Početkom jula Upravni sud je poništio rješenje prethodnog Generalnog sekretarijata, navodeći da ta institucija nije uspjela da dokaže bi objavljivanje podataka o letu Đukanovića ugrozilo bezbjedonosne, odbranbene, monetarne i ekonomske interese Crne Gore.

– Samo pozivanje na oznaku tajnosti “INTERNO”, koja se odnosi na ostvarivanje funkcije odredenog organa ne daje objasnjenje za postupanje tuzenog organa. U konkretnom slucaju, predmetno rjesenje ne sadrzi ove razloge, već je samo konstatovano da se radi o podacima koji mogu predstavljati bezbjedonosni rizik za stieene hcnosti. Kako nedostaju konkretniji razlozi o tome na koji nacin bi otkrivanjem podataka nastupile stetne posljedice za ostvarivanje funkcije organa, to ovakav akt nije dat u skladu sa Zakonom 0 tajnosti podataka i ne moze predstavljati osnov za bilo kakvo postupanje po zahtjevu za slobodan pristup informacijama, navodi se u presudi Upravnog suda.

Iako je od presude prošlo više od mjesec dana, u MANSu navode da novi Generalni sekretarijat još uvijek nije objavio podatke o Đukanovićevom letu.

Nažalost, Generalni sekretarijat nastavlja sa praksom sakrivanja podataka od građana Crne Gore, pa osim podataka o letovima Đukanovića, ova institucija još uvijek odbija da javnim učini i podatke o tome kako najviši državni funkcioneri, u prvom redu premijer Zdravko Krivokapić i potpredsjednik vlade Dritan Abazović, koriste državni avion.

MANS je od decembra prošle godine do danas Generalnom sekretarijatu uputio više zahtjeva koji se tiču pojedinačnih letova Krivokapića i Abazovića, ali su do sada svi bez ikakvog obrazloženja ignorisani.

MANS

Komentari su isključeni.