Crna Gora i dalje rizična za novinare

0
MANS najoštrije osuđuje napad na novinarku Milku Tadić Mijović i poziva sve nadležne organe da bez odlaganja procesuiraju napadača i njegove nalogodavce i time pošalju poruku da su institucije sistema spremne da adekvatno sankcionišu svaki atak na slobodu medija u Crnoj Goru.

Milka Tadić Mijović

Napad na Mijović je rezultat dosadašnje prakse nekažnjavanja napada na novinare koja i stvorila atmosferu progona i linča pripadnika medijske zajednice i u kontinuitetu slala poruku da nema političke volje da se novinarima u Crnoj Gori pruži adekvatna zaštita.
Sve loša pozicija Crne Gore na globalnom rangu medijski sloboda je posljedica ne samo kontinuiranih napada na medije i njihovu imovinu, već prije svega potpuno neadekvatnog odgovora države čije postupanje je do sada moglo samo da ohrabruje počinioce ovakvih krivičnih djela.
Crna Gora se trenutno nalazi u procesu društvene tranzicije u kome brojne kriminalne i sa njima povezane političke strukture očajnički pokušavaju da sačuvaju uticaj i prljave biznise uspostavljene u proteklih 30 godine, što je kreiralo veoma rizično okruženje za rad istraživačkih novinara.
Zbog toga nova vlast ima još veću odgovornost da preduzme sve što je u njenoj moći da novinarima, posebno onima koji se bave istraživanjem kriminala i korupcije, pruži svu neophodnu zaštitu i konačno usvoji politike i prakse koji će obezbijediti da konkretni rezultati zamijene obećanja i makar formalno iskazanu političku volju za promjenema.
MANS

Komentari su isključeni.