MANS zatražio elaborat zaštite stanovništva i imovine i studiju procjene rizika od rušenja sistema kaskadnih brana na Morači

0

HE AndrijevoMANS je danas, na osnovu Zakona o slobodnom pristupu informacijama, od Ministarstva uređenja prostora i zaštite životne sredine zatražio elaborat zaštite stanovništva i imovine i studiju procjene rizika od rušenja sistema kaskadnih brana na Morači.

Predstavnici obrađivača plana za izgradnju brana su već potvrdili da o tome postoji detaljna i precizna dokumentacija, ali i da ta dokumentacija nije javna iz, kako su naveli, “osjetljivih razloga“, ne precizirajući koji su to razlozi.

Ipak, i pored već iskazane nespremnosti Ministarstva da te podatke prezentuje javnosti, smatramo da je pravo građana da imaju punu informaciju o svim mogućim rizicima života u neposrednoj blizini sistema od četiri kaskadne brane, pa i o riziku od rušenja kaskadnog sistema brana, čiji se početak, HE Zlatica, nalazi na samo 8 kilometara od centra Podgorice.

Građani takođe imaju pravo da budu informisani o procjenama visine štete i eventualnim žrtvama koje mogu nastati u različitim scenarijima rušenja brana, kao i mjerama koje se planiraju kako bi se ti rizici umanjili i sanirali.

Podsjećamo odgovorne u Ministarstu uređenja prostora i zaštite životne sredine, u prvom redu ministra Branimira Gvozdenovića, da je prikrivanje ove vrste informacija koje su „neophodne za preduzimanje mjera zaštite života i zdravlja ljudi“, kažnjivo po članu 317 Krivičnog zakonika Crne Gore zatvorom do jedne godine.

Umjesto ovih informacija, javnosti Crne Gore je ponuđena klasična manipulacija o navodnom višem interesu kojom se žele zamaskirati stvarni razlozi potapanja dijela teritorije države Crne Gore i činjenica da se radi o privatnom projektu sa dugoročnim štetnim posljedicama po građane Crne Gore.

MANS poziva Ministarstvo uređenja prostora i zaštite životne sredine da umjesto bajkovite priča o razvoju sjevera nakon izgradnje hidroelektrana, procvatu turizma, poljoprivrede i stočarstva, novim radnim mjestima, bez odlaganja objavi sve relevantne informacije koje se odnose na stvarne rizike kojima će biti izloženi u prvom redu građani Podgorice zbog izgradnje i života u blizini 4 kaskadne brane.

Dejan Milovac
Direktor Programa za razvoj i javne kampanje

Komentari su isključeni.