MANS poziva i zaposlene u državnoj administraciji na proteste

1

Nakon radnika privatizovanih preduzeća, studenata i penzionera, organizatori građanskog protesta koji će se održati u nedelju 18. marta u Podgorici očekuju da će se i zaposleni u državnoj administraciji priključiti frontu nezadovoljnih građana Crne Gore koji traže da Vlada Crne Gore radi za njih, a ne za tajkune.

Zaposleni u državnoj administraciji apsolutno dijele sudbinu svih građana Crne Gore kada je u pitanju životni standard i sigurni smo da i oni žele da ugradnje, pljačka, i opšte pustošenje naše zemlje konačno prestanu. Isto tako smo sigurni da zaposleni u državnoj administraciji više ne mogu i ne žele da gledaju kako se njihovi šefovi, ministri, direktori i sa njima povezana lica bogate na njihov račun.

Državna administracija je godinama propadala dok su njihovi nadređeni množili funkcije i beneficije. Plaćeni ručkovi i večere, ljubavnice i putovanja, službena vozila i telefoni, procenti ugradnje u privatizaciji i javnim nabavkama, javni radovi i tajni poslovi su pojeli budućnost naše djece i sve nas ostavili sa dugovima, ratama, računima sa ugradnjom koje ćemo plaćati godinama.

Zbog toga smatramo da je došlo vrijeme da se stvari iz korijena promijene i sigurni smo da i u državnoj administraciji postoji ogroman broj ljudi koji misli na isti način i koji će podržati protest. To je pravo koje im niko ne smije uskratiti.

Već nakon prvog protesta, organizatorima su se javili zaposleni iz državne administracije i informisali da su starješine državnih organa vršile pritisak na njih da ne podrže naredni protest. Smatramo da je takvo nešto aposolutno neprihvatljivo i da se time bitno ograničava Ustavom garantovano pravo na slobodu mišljenja i govora.

Zbog toga će Unija slobodnih sindikata, MANS i Studentska unija već sjutra poslati dopise svim starješinama državnih organa, ministarstava, vladinih agencija i uprava, ali i predsjednicima svih opštine, Glavnog grada i Prijestonice uputiti dopis kojim smo ih podsjetili na prava njihovih zaposlenih da slobodno misle i govore. Pored toga, starješine državnih organa su upozoreni i da će protiv njih biti preduzeti mjere ukoliko se ipak odluče da izvrše pritisak na svoje zaposlene. Sa prijavama protiv starješina će biti upoznati predstavnici Evropske komisije u Podgorici i Briselu, američke ambasade u Podgorici, međunarodne sindikalne organizacije, te međunarodne organizacije koje se bave zaštitom ljudskih prava i slobodom govora.

Organizatori protesta će stati iza apsolutno svakog pojedinca koji bude trpio pritisak zbog toga što podržava proteste i u tom smislu ih pozivamo da se jave MANS-u na 020 266 326 kako bi preduzeli sve što je potrebno da ih zaštitimo od represije.

Protest koji je zakazan za 18. mart na trgu Republike u Podgorici je samo početak procesa koji se više ne može zaustaviti i koji treba građanima Crne Gore da pokaže da je promjena moguća i da samo zajedno možemo natjerati Vladu da radi u našem interesu, a ne u interesu tajkuna. Zato još jednom pozivamo sve zaposlene u državnoj administraciji da zajedno pobijedimo strah i izađemo na protest u narednu nedjelju i pokažemo koliko nas ima.

Dejan Milovac
Zamjenik izvršnog direktora

1 Comment

  1. Mirjana A.R.

    Ako bi na protest došli svi koji su u CG na birou za zapošljavanje, njih preko 30.000 bila bi to impozantna cifra, ali pola njih (ne no i 80%) se plaši da ne izgubi mogućnost za posao koji ionako nema i nikad neće ni biti ponuđeni, a kad se obrate ZZZCG, možda će dobiti mogućnost da pohađa ”kurs” da ga/je ”nauče” kako će tražiti posao hehehehe… Od muke da se čovjek nasmije, jer sa ovom konstatacijom, postoje dvije mogućnosti: ili da zaplače od nemoći i muke ili da se izasmije ironiji kolektivne sudbine većine stanovnika CG!