Povećanje PDV-a treba da posluži za krpljenje rupa u budžetu

0

Vlada je danas najavila da će sjednici Socijalnog savjeta razmatrati preporuku MMF-a da se porezu na dodatnu vrijednost (PDV) poveća za dva procenta sa sadašnjih 17, na 19 odsto kako bi se pokrio budžetski deficit.

Imajući u vidu sve izvjesnije aktiviranje garancija koje su date ruskom vlasniku Kombinata aluminijuma u ukupnom iznosu od preko 170 miliona eura sa kamatama, očigledno je da najavljeno povećanje PDV-a treba da posluži za krpljenje rupa u budžetu koje su neminovne nakon isplate svih garancija.

Smatramo da je ovo još jedna prevara iz kuhinje Premijera Igora Lukšića kojom se želi prikriti činjenica da će posljedice pogubnih odluka Vlade na kraju ipak plaćati građani, te perfidan pokušaj da se odgovornost za to prebaci na nekog drugog, u ovom slučaju MMF.

MANS se oštro protivi odluci Lukšića da teret garancija i lošeg rada Vlade plate isključivo građani i poziva ga da konačno prestane da štiti interese malog broja ljudi povezanih sa vlastima koji su u proteklih dvadeset godina stekli ogromno bogatstvo na račun građana.

Nema sumnje da je Lukšiću najlakše da budžet popuni iz džepova običnih građana povećavajući PDV na ovakav način, ali je konačno došlo vrijeme da teret loših poteza Vlade osjete i oni koje je ta Vlada svo ovo vrijeme štitila.

MANS poziva Lukšića da rupe u budžetu počne popunjavati oporezivanjem tajkuna kojima je Vlada omogućila da na najrazličitije načine steknu ogroman profit, te počne sa oduzimanjem nezakonito stečene imovine javnih funkcionera i sa njima povezanih tajkuna i kriminalaca.

Takođe ga pozivamo da kroz reviziju pljačkaških privatizacija vrati u budžet ogromna sredstva koja su uz kršenje zakona i korupciju predata u ruke tajkuna, da krene sa naplatom kazni za nepoštovanje privatizacionih ugovora i na taj način pomogne likvidnost budžeta.

Lukšić bi pored toga mogao i da obuzda sopstvene ministre koji bahato troše novac građana po kafanama, na službena putovanja, gorivo, mobilne telefone i ostale beneficije.

Sa druge strane, pored toga što finansiraju provod ministara po kafanama, građani Crne Gore plaćaju i najskuplju struju, gorivo i telefonski inplus u regionu, što će uz najavljeno smanjenje penzija i plata državnoj administraciji dodatno smanjiti šanse za puko preživljavanje.

Zbog svega navedenog, MANS poziva sve građane da dođu na mirni građanski protest u nedelju 18. marta i pokažu da više ne žele da plaćaju cijenu loših odluka Vlade i finansiraju kredite svjetskim i domaćim tajkunima.

MANS

Komentari su isključeni.