Najmanje 175 funkcionera dobilo stanove od države, utrošeno oko 25 miliona eura

0

Najmanje 175 javnih funkcionera dobilo pomoć za rješavanje stambenog pitanja, za šta je utrošeno oko 25 miliona eura. To je danas saopšteno na press konferenciji Naionalnog savjeta za borbu protiv korupcije na visokom nivou.

Rukovodilac stručnog tima Nacionalnog savjeta za borbu protiv korupcije na visokom nivou Vanja Ćalović Marković kazala je da je arhiva koja se tiče dodjele stambenih kredita i stanova pod povoljnim uslovima dobrim dijelom uništena.

Ćalović Marković je kazala da su arhivu rekonstruisali uz podršku notara, Ministarstva odbrane, Zaštitnika imovinsko-pravnih odnosa i Generalnog sekretarijata Vlade.

Ona je kazala da je najmanje 175 funkcionera dobilo pomoć na ovaj način, od ukupno njih 580. Njima je podijeljeno oko 25 miliona eura. Komisija je, navela je Ćalović Marković, dodjeljivala stambene kredite javnim funkcionerima bez oglašavanja.

Sudijama i tužiocima se, istakla je ona, dodjeljuju stanovi posebnim aktima. Sudski savjet je to uradio 2014, a Tužilački savjet dvije godine kasnije.

Ćalović Marković je istakla primjer predsjednice Vrhovnog suda Vesne Medenice, koja je tražila od Vlade pomoć, navodeći da nikada ranije nije tražila kredit. Ona je navela da je Medenica trebalo da zna da postoji pravilnik Sudskog savjeta koji se odnosi na dodjelu stambenog kredita. Medenica je od 40.000 dodijeljenog kredita, od čega mora da vrati 8.000 eura. Na to joj je uračunat popust od 15 odsto.

“Ona je bila bez obaveze da da jedan jedini cent”, kazala je Ćalović Marković.

Čelnica MANS-a je navela da je Medenica svjesno, suprotno pravilniku, tražila pomoć od Vladine Komisije za stambena pitanja.

Dalje je navela primjer predsjednika Privrednog suda Blaža Jovanića. Dva mjeseca kasnije, Vlada mu dodjeljuje 40.000 eura, a treba da vrati 8.000 eura.

Branka Lakočević, Predsjednica Upravnog suda, dobila je 40.000 eura, vraća takođe 8.000 eura. Ona je već tada imala jedan, a suprug još jedan, a suvlasnik je još četiri stana.

Predsjednik Ustavnog suda Dragoljub Drašković je naveo da u Podgorici ne posjeduje stan, on u zahtjevu navodi da mu pripada veliki stan. On je dobio stan od 109 metara kvadratnih. On već u Nikšiću ima kuću od 110 i stan od 52 kvadrata u Nikšiću, kazala je Ćalović Marković.

Ona je navela da je i Desanka Lopičić dobila pomoć u vidu stana od 75 kvadrata, a već je tada sa suprugom imala više nekretnina, uključujući i poslovne prostore.

Mevlida Muratović, sudija Ustavnog suda, dobila je 40.000 eura, a nikad nije kupila stan. A njen suprug je već imao dva stana.Specijalni tužilac Saša Cađenović, za koga je stan tražio glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić, dobio je stan od Vladine Komisije. On je kazao da mu se ne dopada stan jer ima preveliku terasu, pa traži drugi.

“Vlada mu tajnom odlukom dodjeljuje novi stan od 89 metara kvadratnih, navela je Ćalović Marković. On je taj stan dobio za 15.326 eura.

 

Veselin Vučković, tužilac Vrhovnog državnog tužilastva, sastao se sa premijerom Duškom Markovićem, pa dobio kredit.

Lidija Vukčević, tužiteljka Specijalnog tužilaštva, dobila je stan od 75 metara kvadratnih, iako živi sama.

Ministar kulture Branislav Mićunović je stan od 75 kvadrata dobio kao radni prostor za umjetničko stvaralaštvo, a već tada je imao stan od 187, a supruga poslovni od 222 kvadrata, kazala je čelnica MANS-a. On je dobio smanjenje od 15 odato, pa stan od 75 kvadrata dobija za nepunih 11.000 eura. On ga ima od 2013, ali ga prijavljuje nekoliko godina kasnije.

Ćalović Marković je navela i primjer bivšeg ministra prosvjete Damira Šehovića, koji je dobio stan od 89 metara kvadratnih, a uz umanjenje dobija stan za oko 23.000 eura. Ćalović Marković navodi da u kartonu tada mije imao ni ušteđevinu ni kredit, koja bi objasnila kako je on platio stan odjednom.

Zoran Pažin dobio je da mu se stan od 73 uveća za stan od preko 128 kvadrata. On je već imao stan u Budvi koji je platio 84.600 eura, a, istakla je, da nije imao novac da riješi stambeno pitanje u Podgorici.

Ona je ukazala da se vrijednost starog stana precjenjuje, a novog daje ispod cijene.

Vlada u septembru, poslije izbora, u tehničkom mandatu, dodijelila stambenu pomoć za više od 100 državnih službenika.

Ćalović Marković je kazala da je razumljivo zasto je glavni specijalni tužilac Milivoje Katnic odbacio krivičnu prijavu za stambena pitanja.

Ona je dodala da Vladi preporučuju da nađu eksperte koji bi se postarali da se isprave brojne nepravde u ovom dijelu, ali da će sačekati novo tužilastvo za dostavljanje dokumentacije.

Potpredsjednik Vlade Dritan Abazović je kazao da je ovo što se dešavalo samo segment onoga što se dešavalo sa dodjelom stanova i stambenih kredita.

“Nisam protiv da država ima tu socijalnu komponentu, ali ovo je klasična korupcija,” kazao je on.

Na pitanje da li će Vlada nastaviti praksu sa dodjelom stanova i kredita javnim funkcionerima, Abazović je kazao da neće.

“Nema nikakvih potreba za tim,” kazao je on. ”Ambicija države je da zaštiti državni budžet”. Svi troškovi su, kazao je on, svedeni na operativni minimum.

Ćalović Marković je kazala da aktuelna Vlada ne bi smjela da dodjeljuje stanove i kredite po sadašnjim pravilnicima.

“Ne smije se nastaviti sa ovakvom stambenom politikom,” kazala je ona.

Navela je da su ljekari bili uslovljeni da rade u državnoj sluzbi, dok su javni funkcioneri mogli dobiti stan i odmah napustiti funkciju.

Na pitanje da li će se na pravdu čekati neko duže vrijeme, navodeći da je pomoć dijeljena ljudima na pozicijama u pravosuđu, Ćalović Marković je kazala da se pravda sastoji iz dvije komponente. Jedna je da se država obešteti, a druga da se odgovorni gone zbog ovakvih odluka.

Ona je kazala da očekuje da ima vremena za krivičnu odgovornost i da neki drugi tužilac ne bi odbacio krivičnu prijavu.

Prezentaciju sa kompletnim podacima koji su prezentovani možete preuzeti ovdje.

Komentari su isključeni.