Najviši politički funkcioneri DPS-a aktivno zloupotrebljivali javne fondove u korist te partije

0

MANS nije iznenađen da Demokratska partija socijalista suočena sa sve očiglednijim i dokumentovanim primjerima političke korupcije, u odsustvu argumenata poseže i služi se najprizemnijim rječnikom, zastrašivanjem i prijetnjama, ali se na taj nivo javne komunikacije nećemo spuštati.

Brojni dokazi koje je MANS do sada samostalno prikupio, ali i dobio od građana putem svojih servisa podrške onima koji prijavljuju korupciju, pokazuju da se tokom prethodnih izbora grubo kršila izborna volja birača kroz potkupljivanje, zastrašivanje i ucjene, dok stotine stranica dokaznog materijala koji je predat crnogorskom tužilaštvu svjedoče da su brojne državne institucije na čijem čelu se nalaze najviši politički funkcioneri DPS-a aktivno zloupotrebljivale javne fondove u korist te partije.

Afera Snimak i sve ono što je nakon nje izašlo na vidjelo su do kraja ogolili veoma dobro organizovani sistem za izobličavanje većinske političke volje i kupovinu izbornog rezultata u Crnoj Gori. Zahvaljujući svemu onome što su najviši funkcioneri DPS-a saopštavali na sjednicama te partije, povjerenje javnosti u transparentnost izbornog procesa je izgubljeno, što je stav koji sa nama dijele i relevantne evropske adrese.

Upravo je puna istraga afere Snimak u kontinuitetu iz Brisela nametana zvaničnoj Podgorici kao jedan od imperativnih uslova za dalji nastavak pregovora i vraćanje povjerenja u izborni proces. Od Crne Gore se traži utvrđivanje pune političke i krivične odgovornosti za izborne zloupotrebe.

Snimak ugovaranja kupovine ličnih karata, ali i dokazi koji govore da je DPS grubo falsifikovao zvanične izvještaje o potrošnji novca tokom beranskih izbora, samo su novi u čitavom nizu dokaza koji idu u prilog sumnjama da se ne radi o pojedinačnim slučajevima koji se mogu vezati za političke aktiviste, već da je na snazi realizaciji veoma kompleksnog plana unaprijed smišljenog u kabinetima najviših funcionera ove partije, koji za cilj treba da ima novu izbornu krađu, već na sljedećim izborima

Nevješti su pokušaji DPS-a da nespornu odgovornost svojih visokih funkcionera za aferu Snimak, ali i za druge izborne zloupotrebe prebaci na nekog drugog jer nije MANS upravljao ogromnim javnih fondovima i dijelio socijalnu pomoc, niti je plaćao putne troškove, nezakonito zapošljavao, ucjenjivao, zastrašivao i koristio crne fondove kako bi po svaku cijenu osvojili što veći broj glasova na dosadašnjim izborima. Tu moć su do sada nebrojeno puta koristili rukovodioci državnih institucija koje je na te pozicije instalirala DPS kao odane kadrove, uvijek spremne da vrate dug svojoj partiji.

Samo zahvaljući činjenici da se sudstvo i tužilaštvo nalaze pod ogromnim političkim uticajem, većina visokih funkcionera DPS-a je i dalje na slobodi umjesto da snose političku i krivičnu odgovornost za ono što sada već slobodno možemo nazvati organizovanim kriminalom.

Otkrivanje svih onih koji su učesnici koruptivnih radnji je dužnost svakog građanina Crne Gore, te svih organizacija civilnog društva, pa i samih političkih partija, i u tom smislu MANS će ne samo nastaviti da radi na otkrivanju takvih slučajeva, već će još snažnije nastaviti da podstiče građane da mu se priključe u tome.  Ono što nas ohrabruje u tom poslu jeste činjenica da je nakon afere Snimak i beranskih izbora sve više onih koji se ne plaše i koji su spremni da prijave korupciju i dokumentuju je konkretnim dokazima.

MANS je zbog toga i podnio krivičnu prijavu protiv visokih funkcionera DPS-a, Mila Đukanovića, Tarzana Miloševića i Branka Čavora, zbog sumnje da su svjesno falsifikovali i štelovali zvanični finansijski izvještaj o potrošnji novca za kampanju u Beranama.

MANS će nastaviti da istražuje političku korupciju i veoma pažljivo prati predtojeće lokalne izbore ne samo zbog činjenice da u tome imamo podršku Evropske unije, već prije svega zato što iskreno vjerujemo da budućnost Crne Gore pripada njenim građanima a ne organizovanom kriminalu i njegovim eksponentima u vlasti i političkim partijama.

MANS

Komentari su isključeni.