Nažurnost u radu crnogorskih tužilaca prouzrokuje značajne štete po državni budžet

0

Neažurnost u radu crnogorskih tužilaca, pored očiglednih posljedica po vladavinu zakona u Crnoj Gori što je do sada mnog puta dokazano na konkretnim prijavama koje već godinama “leže” u fiokama tužilaštva, prouzrokuje i značajne štete po državni budžet po osnovu dugogodišnjih postupaka koji za rezultat imaju ili zastaru ili odustajanje od daljeg krivičnog gonjenja.

MANS je početkom ovog mjeseca Tužilačkom savjetu Crne Gore podnio prijave protiv nekoliko tužilaca za koje na osnovu spisa predmeta na kojima su radili, postoji sumnja da su tužilačku funkciju obavljali neodgovorno, nestručno i nesavjesno.

Prijave su podnijete protiv dva zamjenika Specijalnog državnog tužioca, Dražena Burića i Milosava Veličkovića, kao i protiv Drite Rugovac, zamjenika Osnovnog državnog tužioca u Plavu.

Naime, zamjenik tužioca Burić je nakon 34 mjeseca sudskog postuka odustao od krivičnog gonjenja uz obrazloženje da nema dokaza da je optuženi izvršio krivično djelo, odnosno da se na kraju suđenja raspolagalo istim dokazima kao i na početku. Ovo implicira da je tužilac već tada mogao odustati od krivičnog gonjenja što se ipak nije desilo, već su tokom 34 mjeseca sudskog postupka nastali značajni troškovi po osnovu angažovanja pravosuđa.

Slična situacija je bila i sa prijavljenim tužiocem Veličkovićem koji je nakon 21 mjeseca od podizanja optužnice u jednom slučaju, odustao od daljeg krivičnog gonjenja, pri čemu se u presudi ne navodi bilo kakav razlog za takvu odluku tužioca.

Zamjenica državnog tužioca Rugovac je prekinula krivično gonjenje optuženog nakon 39 mjeseca od podizanja optužnice uz obrazloženje da optuženi nije pribavio korist što je po tada izmjenjenom Krivičnom zakoniku bilo obavezno za dokazati da bi bio osuđen. Od podizanja optužnice do odustanka tužioca Rugovac, Krivični zakonik se mijenjao više puta, ali nikada u dijelu a koji se poziva Rugovac, i on je uvijek propisivao da je potrebno dokazati štetu ili pribavljanje koristi od krivičnog djela. Zato su nerazumljivi razlozi za odustanak od krivičnog gonjenja pozivanjem na izmjene Krivičnog zakonika u dijelu u kojem se on nije mijenjao. Ovakvo obrazloženje se zasnivalo na pogrešnom tumačenju propisa od strane Rugovac što je omogućilo optuženom da izbjegne krivičnu odgovornost. Preko tri godine su trošena sredstva crnogorskog pravosuđa da bi u ovom slučaju tužilac na osnovu istih dokaza koje je imala i na početku postupka, odustala od daljeg krivičnog gonjenja.

Navedeni primjeri pokazuju da je crnogorsko tužilaštvo neekonomično troši novac crnogorskih građana, te da odugovlačenjem troši ogroman novac na postuke koji nemaju za rezultat osuđujuće presude, ili u potpunosti odustaje od krivičnog gonjenja.

U susret usvajanju budžeta za narednu godinu, Vrhovna državna tužiteljka, Ranka Čarapić je istakla da je “tužilaštvu potrebno više novca za izvršavanje svojih obaveza”, dok analiza MANS-a pokazuje da je samo tužilaštvo svojim načinom rada doprinjelo da se postojeća sredstva ne koriste na adekvatan način.

Pored toga, MANS je ove tužioce prijavio tužilačkom savjetu jer do sada bilo koji tužilac nije odgovarao pred ovim tijelom ili bilo kojim drugim nadležnim organom u Crnoj Gori zbog nesavjesnog i nestručnog vršenja tužilačke funkcije.

MANS će do kraja ove sedmice nadležnom državnom tužiocu dostaviti i dokumentaciju koja ukazuje da su pojedini tužioci neistinito prijavljivali svoju imovinu i prihode. U okviru istraživanja koje je sproveo MANS potkrala se tehnička greška u vezi sa imovinom supruga tužiteljke Sanje Jovićević, te se ovom prilikom porodici Jovićević izvinjavamo zbog mogućih neprijatnosti.

Dodatna dokumentacija koju će MANS ove sedmice dostaviti Specijalnom državnom tužiocu se odnosi na netačno prijavljenju imovinu tužilaca Hajrana Kalača iz rožajskog osnovnog tužilaštva, Gorice Golubović iz beranskog tužilaštva, zamjenik Specijalnog tužioca Milisav Veličković koji je prijavljen i Tužilačkom savjetu kako smo već naveli i tužilac Nada Bugarin iz Višeg tužilaštva u Bijelom Polju.

MANS poziva nadležne organe da do kraja ispitaju navode iz naših prijava i obezbijede da tužioci počnu odgovorno i čestito da rade svoj posao kako bi povratili povjerenje građana u ovu instituciju i obezbijedili bolje rezultate u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala.

MANS

Komentari su isključeni.