Državni tužilac ili njegov zamjenik dužni da donesu odluku najkasnije u roku od tri mjeseca

0

MANS će sjutra Vrhovnom državnom tužilaštvu podnijeti prve pritužbe zbog nepostupanja tužilaca u odnosu na krivične prijave koje smo podnosili u prethodnom periodu, od kojih su neke upućene na adresu tužilaštva prije više godina.

Pravilnikom o unutrašnjem poslovanju državnog tužilaštva propisano je da su državni tužilac ili njegov zamjenik dužni da po predmetu, koji im je dodijeljen, donesu odluku najkasnije u roku od tri mjeseca, izuzetno u roku od šest mjeseci u složenim predmetima.

Uprkos ovako jasnim propisima, na izjašnjenje čeka niz krivičnih prijava koje je MANS podnio zbog raznih zloupotreba moći od strane istaknutih državnih funkcionera, dok sa druge strane nijedan od tužilaca nikada nije odgovarao čak ni disciplinski, a kamoli drugačije jer što predmete drže u fiokama.

Tako, recimo, na postupanje čeka prijava protiv aktuelnog ministra za održivi razvoj Branimira Gvozdenovića, koji je nezakonito izdao dozvole za gradnju na Zavali, ali i za gradnju zgrade u Baru, u vlasništvu Miodraga Đurovića, brata Slobodana Đurovića, poznatijeg kao Kardinal, koji je u Zagrebu osuđen zbog umiješanosti u ubistvo Iva Pukanića.

Krivična prijava protiv Gvozdenovića podnijeta je još u januaru 2011. godine, ali ni nakon desetak urgencija koje su upućene državnom tužilaštvu, do danas nema nikakvog odgovora.

Mjesec nakon te prijave, odnosno u februaru 2011. godine podnijeta je još jedna prijava protiv istaknutog Vladinog funkcionera. Radi se o prijavi protiv potpredsjednika Vlade Vujice Lazovića za slučaj Valdanos, o kojoj se ni gotovo dvije godine kasnije tužilac nije izjasnio.

Takođe, do danas tužilac nije odlučivao ni po prijavi za organizovani kriminal protiv barskog gradonačelnika Žarka Pavićevića, iako mu je predmet sa oko 90 dokaza predat još u julu 2011. godine.

Isto tako, tužioci „izbjegavaju“ da postupe i po nizu predmeta koje je MANS sa brojnim dokazima dostavio početkom ove godine. U januru je podnijeta prijava protiv Branimira Gvozdenovića i bivšeg i sadašnjeg ministra ekonomije Branka Vujovića i Vladimira Kavarića u predmetu rudnika uglja u Beranama, ali još nemamo nikakav odgovor.

Nije poznat ni ishod većeg broja prijava za kršenje Zakona o javnim nabavkama i osnovanu sumnju u namještanje tendera favorizovanim preduzećima, koje je MANS podnio protiv direktora Direkcije za javne radove Žarka Živkovića i direktora Direkcije za saobraćaj Veselina Grbovića.

Ni u predmetu Prve banke i Elektroprivrede Crne Gore se ni korak nije odmaklo, iako je MANS krivičnu prijavu za organizovani kriminal podnio još u maju ove godine. Ta prijava je podnijeta protiv aktuelnog i bivšeg premijera Mila Đukanovića i Igora Lukšića, potpredsednika Vlade Vujice Lazovića, ali i kompletnog menadžmenta državne energetske kompanije.

MANS će u narednom periodu zbog nepostupanja tužilaca dostavljati pritužbe Vrhovnom državnom tužilaštvu, dok će u narednim fazama prijave upućivati Tužilačkom savjetu.

MANS

Komentari su isključeni.