Nema uslova za kontrolu tačnosti biračkog spiska

0

MANS neće prisustvovati sastanku u Ministarstvu unutrašnjih poslova koji se odnosi na birački spisak, jer nakon izmjena Zakona nemamo osnovnih uslova da kontrolišemo tačnost tog registra koji je od ključnog značaja za izborni proces.


Vladajuće partije su izmijenile Zakon o biračkom spisku dok je cijela opozicija bojkotovala rad Skupštine, bez bilo kakvih konsultacija sa civilnim sektorom, tumačeći proizvoljno i neistinito preporuke ODIHR-a. Umjesto reformi, izmjene zakona su suštinski onemogućile kontrolu biračkog spiska. Naime, svi kojima je omogućen pristup biračkom spisku rade to dok ih nadzire Ministarstvo unutrašnjih poslova, čiji rad treba da kontrolišu.

Podaci o biračima se mogu analizirati i upoređivati samo i isključivo na onaj način na koji je to predvidjeo MUP kroz predefinisane upite koji korisniku omogućavaju da vide samo prikaz registra. MUP prati svaku aktivnost korisnika, pa su sumnjivi slučajevi nestajali čim ih učitamo na naš ekran. U mnogim slučajevima dokumentacija koje je priložena kao osnov za izmjenu podataka o biračima je bila potpuno proizvoljna i odnosila se na druga lica, ali nakon što bi iz MUP-a vidjeli da smo te podatke učitali, oni bi volšebno nestajali.

Vladajuće partije su usvojile izmjene Zakona o biračkom spisku kako bi navodno ispunile preporuku ODIHR-a da se onemogući zloupotreba podataka iz biračkog spiska. Ta preporuka je data jer su političke partije, a dominantno vladajući DPS, koristile izvode iz biračkog spiska za evidentiranje takozvanih sigurnih glasova i birača koji su izašli na izbore, ali i za vršenje pritisaka i razne oblike kupovine glasova.

Izmjene zakona su uslijedile nakon što je MANS otkrio na hiljade fantoma  u biračkom spisku, duplo upisanih i preminulih birača. Otkrili smo i da je hiljadama ljudi otežano da iskoriste svoje biračko pravo jer su nezakonitim odlukama prebačeni na druga biračka mjesta, pa mnogi od njih zbog toga iskoristili svoje pravo glasa. Ukazali smo na ogromne probleme u pograničnim opštinama i otkrili više slučajeva lica koja nemaju prebivalište u Crnoj Gori i koja su odavno morala da budu izbrisana iz biračkog spiska. Doveli smo eksperte iz drugih zemalja koji su detaljno predstavili neophodne reforme.

Umjesto svega toga, izmjenama zakona je ograničena javna kontrola biračkog spiska, pa tom registru sada puni pristup ima samo vladajuća partija pod čijom kontrolom je Ministarstvo unutrašnjih poslova.

Zbog svega toga MANS uoči ovih izbora neće moći da kontroliše birački spisak, i nećemo pristustvovati današnjem sastanku u MUP-u jer ne želimo da dajemo legitimitet praksi koja omogućava nekontrolisane zloupotrebe biračkog spiska od strane zarobljene, partijske institucije.

MANS

Komentari su isključeni.