Neopravdano velike zarade poslanika se dodatno povećavaju

1

Usvajanjem odluke o mjesečnim bonusima za poslanike, Skupština Crne Gore je još jednom pokazala da ima veoma malo razumijevanja za aktuelnu ekonomsku situaciju u državi, ali i da, kada su lični interesi u pitanju, postoji apsolutni konsenzus među poslanicima svih partija. Odluka da se ionako neopravdano velike zarade poslanika dodatno povećaju, šamar je u lice svakom radniku koji danas štrajkom i protestima pokušava da dobije ono što je davno zaradio. Ova odluka je šamar u lice i onim radnicima koji za deset puta manju platu, provode isto toliko više vremena na poslu od svojih predstavnika u Skupštini.

Odlukom je predviđeno da poslanici imaju pravo na mjesečne bonuse u visini dvije prosječne plate u Crnoj Gori, koja je u 2010. godini iznosila 479 eura. Na taj način, poslanici su sebi obezbijedili dodatne mjesečne prihode od 958 eura, pored poslaničke plate koja već prelazi 1350 eura. Tako će se prosječna poslanička plata sa bonusima i drugim naknadama ubuduće kretati od 2300 eura naviše, odnsno biće veća skoro pet puta veća od prosječne zarade koju primaju građani.

Odluka da se povećaju mjesečni prihodi poslanika nema apsolutno nikakvog uporišta u povećanom kvalitetu i intezitetu njihovog rada, već je rezultat potpunog gubitka svakog dodira sa realnošću u kojoj danas živi prosječna crnogorska porodica. Ta realnost, iz klupa crnogorskog parlamenta je već okarakterisana kao “socijalna demagogija”, pa zato i ne čudi količina drskosti i bezobzirnosti sa kojom se rasipa novac građana.

Skupština Crne Gore nije suštinski unaprijedila kontrolu ulogu, jer ova institucija do sada nije razriješila ni jednog javnog funkcionera koji je loše radio svoj posao, iako je u izvještajima Evropske komisije lako prepoznati na desetine institucija čiji je rad okarakterisan kao neadekvatan. Parlament nije uspostavio ni radna tijela za saradnju sa građanima i za borbu protiv korupcije, očigledno kako poslanici ne bi morali dodatno da se muče da zarade pet prosječnih plata u Crnoj Gori mjesečno.

Štaviše, ni zakoni koje je Skupština donosila u poslednje vrijeme nisu na adekvatnom nivou. Izborni zakon donesen je sa tri godine zakašnjenja, koje su se provele u traženju konsenzusa koji je “najbolji za interese građana Crne Gore”. Takođe, zakoni o sprječavanju sukoba interesa, finansiranju političkih partija, javnim nabavkama i mnogi drugi i dalje imaju ozbiljne nedostatke koji onemogućavaju da u Crnoj Gori profunkcioniše vladavina prava.

Zbog svega navedenog, pozivamo predsjednika Skupštine Ranka Krivokapića te predsjednika Administrativnog odbora Radivoja Nikčevića da građanima objasne čime su to zaslužili povećanje plata od po 958 eura mjesečno, u isto vrijeme kada najvećem broju građana plate smanjuju, i kada im se ukidaju naknade za prevoz i topli obrok na koje po zakonu imaju pravo.

Takođe, pozivamo članove Administrativnog odbora da hitno ponište sramnu današnju odluku o povećanju zarada poslanicima, shvate da ionako dobro “olakšana” državna kasa ne može više da izdrži njihov skupo plaćeni nerad i megalomanske apetite.

Vuk Maraš
Direktor Monitoring programa

1 Comment

  1. da li je moguce da se niko od poslanika nije odrekao tog sramnog povecanja!? prica se o deficitu budzeta, smanjenju plata javnom sektoru a oni povecanje i to ne 7% , 10% ili 15% vec mnogo vise… apelujem na ljude, ako postoji takva kategorija medju njima, da se makar neko izdvoji iz te halapljivo-nehumane skupine i taj apsurdno povecani prihod preusmjeri na penzionere, ljude s biroa rada ili neku ciljnu grupu kojoj je istinski potreban. Kada je novac u pitanju, gramzivi nagon jednoglasno vapi u njima, tada partija nije bitna, sto ukazuje na njihovu istinsku motivaciju bavljenja politikom – licni interes! nije bitno da li je u pitanju pozicija ili opozicija. Uz navedeno, smatram da je svaki gradjanin zaposlen u Crnoj Gori ovim njihovim cinom stekao pravo na povecanje zarada od makar 30% BORITE SE LJUDI, ne zaboravite ovo ako opet izadjete na glasanje… Mozda i zasija neko medju njima i iskoci iz autobusa koji bez kocnica grabi ka ambisu, za tako nesto mu je potrebna snazna rehabilitacija, jer je teska bolest u pitanju, potrebno je puno energije, odricanja, hrabrosti i duhovne ljepote sto je trenutno najveci deficit kod nas.