Novi nameti za građane ako prođe Zakon o energetici

0

Skupština Crne GoreUoči sjutrašnje sjednice Zakonodavnog odbora, na kojoj bi trebalo da bude zauzet stav da li je za izglasavanje Predloga zakona o energetici potrebna prosta ili kvalifikovana većina, odnosno glasovi 41 poslanika crnogorskog parlamenta, MANS poziva poslanike Skupštine Crne Gore da poštuju Ustav.

U prethodnom period smo više puta ukazali da je Ustavom propisano da je potrebna kvalifikovana većina za usvajanje zakonskih propisa kojima se uređuju materijalne obaveze građana, a što je svakako zakon o energetici, koji je osnov za utvrđivanje cijene struje koju plaćaju potrošači.

Predlog zakona o energetici je prije mjesec bio na dnevnom redu vanredne sjednice crnogorskog parlamenta i naknadno je povučen.

Činjenica da je ponovo na dnevnom redu redovnog zasjedanja, u trenutku dok Skupština ne radi u kompletnom sastavu, navodi na sumnju da vladajuća partija pokušava da progura usvajanje zakona prostom većinom, što bi nesumnjivo bilo gaženje Ustava, kao najvišeg pravnog akta u zemlji.

Takav scenario bio bi neprihvatljiv i naročito kada se ima u vidu da zakonski predlog, koji je Vlada dostavila parlamentu, sadrži niz kontroverznih rješenja kojima se na teret potrošača neprimjereno favorizuju državne energetske kompanije.

Ranije smo podjećali da su potrošači i do sada plaćali paprene račune za struju Elektroprivredi Crne Gore, dok je ona na drugoj strani držala desetine miliona eura u banci premijerovog brata Aca Đukanovića, obezbjeđujući joj tako likvidnost i opstanak. Sada se na teret potrošača, pored državnih kompanija, kroz niz subvencija dodatno „stimuliše“ privatni biznis firmi povezanih sa premijerom, a koji proizvode energiju iz takozvanih obnovljivih izvora.

MANS je pripremio preko 80 amandmana na Predlog zakona o energetici i ponudio poslanicima da ih procesuiraju, kako bi se spriječilo nastupanje štetnih posledica po građane. Istovremeno su i poslanici najavili značajan broj amandmana, što samo po sebi govori o kvalitetu predloženog zakona, odnosno koliko su sporna pojedina ponuđena rješenja.

Zbog ogromnog uticaja koji zakon o energetici ima na sve građane Crne Gore, MANS poziva poslanike da odgovorno postupe u odnosu na ovaj zakonski predlog i spriječe pokušaj novog besprizornog zavlačenja u džep crnogorskih potrošača, a sve zbog privatnih interesa pojedinaca.

MANS

Komentari su isključeni.